omiljena poslastica

Brzo i bez pečenja: Plazma kolač gotov za 15 minuta

14.02.2021.
u 10:52

Omiljena poslastica svih generacija, Plazma keks, odlična je u svim prilikama, a već odavno je pronašla svoj put u pripremi mnogobrojnih kolača i torti. Recept za jedan takav kolač donosimo vam danas – brzo i lako se pravi, ne peče se, a odličan je za sve prilike. Prijatno!

Sastojci

foto: Domaći recepti

  • 600 ml + 100 ml mlijeka
  • 5 kašika (100 grama) kristal šećera
  • dvije kašike kakaoa
  • 3 kašike gustina
  • jedna kesica pudinga od čokolade
  • 125 grama putera
  • 36 komada Plazma keksa.

Priprema

Od 600 ml mlijeka odvojiti oko 200 ml, a ostatak staviti da prokuva. U preostalo mlijeko dodati šećer, gustin, kakao i puding i sve miješati da nema grudvica. Kada mlijeko prokuva, zakuvati razmućenu smjesu i miješati dok se ne zgusne.

Kada se zgusne, skloniti sa vatre i odmah dodati isjeckan puter i miješati dok se ne otopi i sve sjedini. U fil možete dodavati po želji orahe, lješnike, umjesto kakaoa dodati čokoladu, crnu, mliječnu, bijelu, mljeveni kikiriki…

Kalup za hljeb obložiti folijom. Odmah na dno sipati trećinu fila pa poslagati 12 komada plazma keksa umočenog u mlijeko (onih +100 ml). Preko preliti trećinu fila pa red plazma keksa i ponoviti postupak i treći put.

Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider da se stegne. Okrenuti zatim na tacnu pa skinuti foliju. Kolač može ostati bez dekoracije, a možete ga i dekorisati po želji. Ovaj je dekorisan šlagom i šlag kremom od čokolade.

Pogledajte i video kako da napravite ovaj brzi kolač.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije