odlična poslastica za sve prilike

Brzo i bez pečenja: Neodoljivo kremasti kolač s jagodama

Domaći recepti
11.05.2023.
u 17:57

Ovo je kolač koji se ne peče i baš je odlična poslastica za sve prilike. Veoma lako i relativno brzo se pravi, neodoljivo je kremast i ukusan, a sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Prijatno!

Sastojci

  • 32 komada petit keksa (izaberite dublju tepsiju u koju vam stane 16 komada ili približno tom broju i pokriva dno)
  • 100 ml mlijeka.

Crveni dio

  • 200 grama jagoda
  • voda (objašnjeno u receptu)
  • 6 kašika šećera
  • 2 pudinga sa ukusom jagode.

Žuti dio

  • 700 ml mlijeka
  • 2 pudinga sa ukusom vanile
  • 8 kašika šećera
  • 150 grama putera ili margarina
  • 200 ml slatke pavlake
  • jedna kesica želatina u granulama  (10 grama)
  • 300 grama jagoda.

Priprema

Poslagati red petit keksa u dublji pleh (oko 16 komada) pa preliti sa 100 ml mlijeka. U pleh možete staviti foliju pa keks – poslije kolač izvaditi ili služiti iz pleha. Izblendirati, samljeti ili izgnječiti 200 grama jagoda pa dodati vode da bude 500 ml. Staviti na vatru, piše minimagazin.info.

Posebno umutiti puding od jagode, 200 ml vode i šećer. Kada voda sa jagodama na vatri provri, dodati razmućen puding i miješati dok se ne zgusne. Odmah taj vrući puding od voća preliti preko keksa u plehu.

Na puding odmah redati drugi red keksa. Nije potrebno da se keks umače u mlijeko – otpustiće od vreline pudinga. Očistiti preostalih 300 grama jagoda (ili po želji više) i presjeći krupnije jagode napola. Želatin potopiti sa par kašika vode (dvije do tri) i ostaviti da nabubri (taman dok skuvate puding).

Na vatru staviti 500 ml mlijeka, a ostalih 200 ml razmutiti sa pudingom i šećerom. Zakuvati puding u kipuće mlijeko pa miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati isjeckan puter pa miješati dok se sve lijepo ne sjedini. U početku će se puter odvajati od kreme, ali će se, kako budete miješali, lijepo sjediniti.

Nabubreli želatin otopiti, da postane prozirno. Zagrijati par sekundi u mikrotalasnoj ili staviti na vatru i miješati kašičicom dok želatin iz čvrstog ne pređe u tečno stanje i postane providan.

Želatin zatim brzo istresti u puding, miješati pa sipati neumućenu slatku pavlaku i nastaviti miješanje dok se sve ne sjedini. Istresti trećinu tog fila preko drugog sloja keksa u plehu, preko poslagati jagode pa preliti sve ostatkom fila. Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider da se dodatno rashladi. Dekorisati šlagom ili po želji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?