kremasta poslastica

Brzo i bez pečenja: Ledeni kolač

13.01.2021.
u 08:14

Fantastično kremasta poslastica, koja se veoma brzo i jednostavno pravi, a idealna je za sve prilike – da, to je upravo kolač čiji recept donosimo, a evo i kako da ga napravite.

Podloga

250 grama oreo keksa

80 grama putera.

Krema

500 ml mlijeka

500 ml slatke pavlake

12 kašika gustina

3 kašike oštrog brašna

5 kašika šećera

500 grama maskarpone sira

150 grama čokolade za kuvanje.

I još

500 ml pavlake za šlag.

Priprema

Za podlogu samljeti keks u blenderu, dodati otopljeni maslac i dobro promiješati. U tepsiju srednje veličine utisnuti podlogu od keksa. Utapkati dobro podlogu većom kašikom, da bude glatko. Ostaviti u hladnjak dok se priprema krema, prenosi minimagazin.info. 

Za kremu pomiješati mlijeko i slatku pavlaku. Oduzeti 200 ml pa razmutiti s brašnom, šećerom i gustinom. Ostatak mješavine mlijeka i pavlaku staviti da prokuva pa u kipuće ukuhati masu s brašnom, gustinom i šećerom. Kuvati uz miješanje par minuta dok se ne zgusne. Ovo je brz proces, nešto kao kuhanje pudinga. Kremu uz miješanje ohladiti.

U ohlađenu kremu dodati maskarpone i sjediniti miješanjem. Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati mikserom.

Na podlogu od keksa rasporediti prvo bijeli dio pa preko njega čokoladni dio kreme. Staviti u hladnjak na par sati da se dobro rashladi. Zatim sve skupa premazati čvrsto umućenom pavlakom za šlag i po želji posipati narendanom čokoladom. Poslužite rezano na kocke željene veličine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?