Brzinski kolač koji uspijeva i početnicima: nema vaganja, nema gnjavaže, a sočan je i neodoljiv zahvaljujući ovome...

04.03.2024.
u 11:23

Uh, da nam se nečim posladit‘, ali nekako nam pati voljni momenat... Ako ste u sličnom filmu, spasit će vas zgodan recept koji je Slobodna Dalmacija dobila od prijateljice iz Zadra, simpatične majstorice u kuhinji koju prate na Instagramu Zalogajčić.

Njen je zalogajčić ovog puta brzinski i priprema se bez puno kompliciranja, pa čak i bez vaganja te zajamčeno uspijeva čak i početnicima. Ma kud ćete bolje!

Zahvaljujući dodatku jogurta, ovaj je kolač sočan i mekan, a recept je vrlo prilagodljiv po pitanju dodataka pa vam omogućuje da iskoristite ono što vam je trenutno pri ruci. Možete birati između suhog voća poput grožđica i brusnica, možete se odlučiti za svježe poput malina i borovnica, a možete koristiti i čokoladne kapljice i slične dodatke. Bitno je samo ne koristiti više od 100 grama jer bi u protivnom kolač mogao splasnuti.

image

 Zalogajčić

Brzinski kolač od jogurta

Sastojci:

1 čaša jogurta (ili grčkog jogurta)
2 čaše od jogurta glatkog brašna
1 čaša šećera
1/2 čaše ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog)
3 veća jaja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
dodaci po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudu za pripremu prvo stavite jogurt pa operite čašicu i posušite ju jer će vam biti mjera za ostale sastojke. Dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajtei ulje, jaja i vanilin šećer.

Miješajte špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, prethodno ga možete namočiti par sati u svježem soku od naranče ili nekom drugom po vašem izboru.

Prelijte smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresite). Na vrh posložite voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista

Možete ga samo posuti šećerom u prahu, a ja sam ga prelila bijelom čokoladom i ukrasila borivnicama i lješnjacima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije