službeno otvaranje vježbe

'Brzi odgovor 2017.' - Vježba za sigurnu i stabilnu BiH

11.10.2017.
u 19:25

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner danas je  izrazio dobrodošlicu ministrici obrane BiH Marini Pendeš i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću na ceremoniji službenog otvaranja vježbe "Brzi odgovor 2017." u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu.

Smotri tijekom ceremonije su prisustvovali pripadnici rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu i jedinice iz sastava Višenacionalnog bataljona EUFOR-a, kojeg čine mađarski i turski vojnici. Vojnicima su se pridružili pripadnici SIPA-e i Granične policije, uključujući i njihove službene pse, priopćeno je iz EUFOR-a.

- Želim izraziti posebnu dobrodošlicu jedinicama koje nisu u sastavu EUFOR-a, kao što su '1 Rifles' iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, učesnicima iz Oružanih snaga BiH i organa za provedbu zakona Bosne i Herzegovine. Svi  zajednički sudjelujemo na vježbi, a očuvanje sigurnosti je glavni cilj - rekao je Waldner.

Ministrica obrane Marina Pendeš je izjavila da je jedna od najvažnijih zadaća svake vojske pripremiti se za različite situacije i sigurnosne prijetnje.

- Ministarstvo obrane i ja zalagat ćemo se za još povoljnije uvjete organiziranja i provedbe aktivnosti obuke kao važnog preduvjeta za razvoj naših oružanih snaga - dodala je Pendeš.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je naglasio da se partnerima i građanima BiH želi poslati jasna poruka da postoje policijske snage koje su spremne i obučene da brzo i efikasno odgovore na sve sigurnosne prijetnje.

 "Brzi odgovor 2017." je vježba podrške miru, koju predvodi EUFOR. Vježba će se održati od 11. do 15. listopada na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika. To će biti prvi put da se organi za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajednički uvježbavaju po realističnim scenarijima u cilju provjere svojih planova za vanredne situacije, priopćeno je iz EUFOR-a.

"Brzi odgovor" će unaprijediti interoperabilnost snaga EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te organa za provedbu zakona.

EUFOR održava svoje kapacitete za odgovor na svaki sigurnosni izazov na lokalnom području u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, ukoliko bude potrebno i nastavlja održavati mehanizam pravovremenog razmještanja rezervnih snaga kao podršku organima vlasti BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije