od Europe i Amerike do Južne Koreje

Brojni hodočasnici još uvijek u Međugorju: 'Ovo mjesto liječi srca'

Međugorje
Foto: Fena
1/4
19.10.2022.
u 14:25

Ranije su prednjačili Talijani, dok su proteklih godina vodstvo preuzeli Poljaci, Ukrajinci, Mađari, Česi – pojasnio je Vasilj.

Iako se vrhunac turističke sezone u Međugorju bliži kraju, ovdje još uvijek, svakoga dana, borave hodočasnici iz raznih dijelova svijeta.

- Svakoga dana primijetimo hodočasnike iz najmanje 20 država, i to iz daleke Južne Koreje, Australije, Amerike do svih europskih zemalja. Naša sezona završava s listopadom, ali smo iznimno zadovoljni – rekao je Feni Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje.

Smatra kako bi se od iduće godine Međugorje moglo vratiti punom kapacitetu, kao u vremenu prije pandemije.

- Ali, zadovoljni smo jer su nam najznačajnija tržišta ove godine ponovno tu, s tim da se u zadnjih nekoliko godina malo promijenila struktura gostiju. Ranije su prednjačili Talijani, dok su proteklih godina vodstvo preuzeli Poljaci, Ukrajinci, Mađari, Česi – pojašnjava Vasilj.

Dodaje kako je do prošle godine u Međugorju boravio preminuli poljski nadbiskup Hernyk Hoser zbog čega je, između ostaloga, dolazio veliki broj Poljaka, dok je sada tu nadbiskup mons. Aldo Cavalli iz Italije. Ističe kako se u zadnje vrijeme primijeti da se i Talijani sve više vraćaju Međugorju.

- Posebno je značajan najposjećeniji tjedan u Međugorju kada se održava Mladifest, a koji nas je i ove godine iznenadio jer je okupio 30 tisuća mladih ljudi iz 70 zemalja svijeta. Kada govorim o brojkama, mi najčešće imamo podatke o stranim hodočasnicima, ali u tim danima bude još toliko domaćih hodočasnika iz BiH i Hrvatske – podvukao je on.

Govoreći o uspostavi lokalnih turističkih zajednica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Vasilj tvrdi kako je sada uspostavljen zakonski okvir za vraćanje pravnog statusa općinskim turističkim zajednicama, a time i prihodima koji se ostvaruju na lokalnim razinama.

- To je već započet proces u Čitluku, tako da će već za narednu sezonu, odnosno u sljedećoj kalendarskoj godini, lokalna turistička zajednica profunkcionirati, za što vjerujem da će biti dobro polazište – naglasio je on.

Inače, u Međugorju ovih dana borave brojni hodočasnici. U razgovoru za Fenu hodočasnica Kitty Ross iz Irske kazala je kako je u Međugorje došla peti put ističući da ovo mjesto liječi srca te da je izvanredno.

Španjolac Samuel je drugi put u Međugorju te smatra kako ovaj "raj na zemlji" svatko doživi na svoj ili drugačiji način, ali da se u svima probudi lijep i pozitivan osjećaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije