Od 8. do 11. lipnja u Mostaru 1. kongres perinatalne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

Po broju carskih rezova SKB Mostar u posljednjih 10 godina najbolji u BiH, a i šire

12.04.2023.
u 20:02

- Osim carskoga reza, teme kongresa bit će i najčešće komplikacije u trudnoći: hipertenzija ili povišeni tlak u trudnoći, gestacijski dijabetes ili trudnička šećerna bolest, prijevremeni porođaj i ultrazvučna dijagnostika, kaže dr. Tomić

U organizaciji Udruge za perinatalnu medicinu u BiH (UPM u BiH) u Mostaru će se od 8. do 11. lipnja 2023. održati 1. kongres perinatalne medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Održavanje ovog važnog kongresa najavila je još početkom prošle godine predsjednica Udruge za perinatalnu medicinu u BiH prof. dr. sc. Vajdana Tomić. O kongresu, ali i stanju u perinatalnoj medicini u BiH i SKB-u Mostar za Večernji list govorila je dr. Tomić s obzirom na to da je, osim toga što je predsjednica Udruge, i dugogodišnja predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar te dekanica Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru.

Perinatalna smrtnost

Još prošle godine dr. Tomić je najavila da će na kongresu biti predstavljeni neki od pokazatelja perinatalnog zdravlja u BiH s obzirom na to da za sada objedinjeni podaci na razini entiteta i države ne postoje (stopa perinatalne smrtnosti, stopa carskoga reza…).

- Kongres će biti prilika da izložimo prikupljene rezultate. U sklopu kongresa bit će održana sjednica članova upravnih tijela Udruge (Skupština, Upravni i Nadzorni odbor) na kojoj će, između ostaloga, biti predstavljen prijedlog registra perinatalnih pokazatelja za koji bi trebalo dostavljati podatke iz svih rodilišta u BiH od 1. siječnja 2024. Perinatalna smrtnost kao perinatalni pokazatelj ključni je indikator kvalitete perinatalne zaštite, a predstavlja zbroj smrti u trudnoći od 22. tjedna i u porodu te smrti novorođenčadi sedam dana nakon poroda. Potrebno je takve slučajeve prijavljivati i registrirati kako bi se mogla raditi sveobuhvatna stručna analiza i na temelju toga predlagati i provoditi mjere za poboljšanje perinatalnih ishoda - kazala je dr. Tomić. Veliki problem u svijetu je porast učestalosti carskih rezova i taj trend porasta bilježi se već desetljećima. Osobito ponavljani carski rezovi dovode do teških komplikacija za majku, koje mogu biti životno ugrožavajuće.

- Osim carskoga reza, teme kongresa bit će i najčešće komplikacije u trudnoći: hipertenzija ili povišeni tlak u trudnoći, gestacijski dijabetes ili trudnička šećerna bolest, prijevremeni porođaj i ultrazvučna dijagnostika. Dakle, za tematske cjeline 1. kongresa perinatalne medicine birane su najčešće komplikacije trudnoće i naši najvažniji klinički problemi. Tako će tijekom kongresa kroz klinički aktualne tematske cjeline sudionici imati priliku čuti najnovije spoznaje i preporuke za dobru kliničku praksu od priznatih stručnjaka iz regije i inozemstva. Neki od pozvanih predavača koji će prezentirati klinički najvažnije perinatološke teme izvrsni su znanstvenici i kliničari koji dolaze iz Finske, Italije, Austrije i Izraela. I u konačnici, u svakoj tematskoj cjelini zaključci većine predavanja bit će svojevrsne preporuke za kolege sudionike kongresa. Poruka kongresa bit će svakako da se, poštujući spomenute preporuke, radi dobra klinička praksa, standardizirana i temeljena na znanstvenim dokazima - kazala nam je dr. Tomić. Budući da ne postoje podaci o perinatalnoj smrtnosti na razini BiH, zamolili smo dr. Tomić da nam iznese podatke za SKB Mostar. - Stopa perinatalne smrtnosti u SKB-u Mostar prihvatljiva je za zemlju u razvoju.

U usporedbi sa skandinavskim zemljama, odakle imamo jednog od predavača, zaostajemo. Primjerice, u prošloj godini u SKB-u Mostar perinatalna smrtnost iznosila je 6 promila, dakle 6 smrtnih ishoda u trudnoći i prvih 7 dana nakon porođaja na 1000 rođenih, što je dobar rezultat. Naravno da ima prostora za poboljšanje. Perinatalna smrtnost ne može biti 0 promila, osobito ne u rodilištima kliničkih centara gdje se koncentriraju rizične i patološke trudnoće iz manjih bolnica. Ali ispod 5 promila je izvrstan rezultat - kazala je.

Komplikacije u trudnoći

Sve više majki diljem svijeta traži porođaj carskim rezom. Pitamo je li takvo stanje i kod nas. - Mi smo u usporedbi s drugim kliničkim centrima u BiH po pitanju broja carskih rezova u posljednjih 10 godina najbolji, a mislim čak i šire. Učestalost je između 23 i 25%. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da je medicinski opravdano oko 15% carskih rezova, maksimalno do 20%. Jedna od tema kongresa bit će i carski rez na zahtjev. Kod nas ovo pitanje nije zakonski definirano.

Uglavnom se to radi u privatnim rodilištima - ističe dr. Tomić. Najčešće komplikacije s kojima se susreću ginekolozi u SKB-u Mostar su gestacijski dijabetes ili trudnička šećerna bolest, povišen tlak, prijevremeni porođaj. - Upravo su te komplikacije i teme kongresa kako bi kolege čuli najnovije spoznaje i preporuke za prevenciju i liječenje, kao i dovršavanje tih visokorizičnih trudnoća. U svijetu se bilježi trend porasta broja tih komplikacija trudnoće. Razlog je, kao prvo, odgađanje majčinstva. Sada žene u prosjeku rađaju u starijoj životnoj dobi, a znamo da s godinama raste rizik i za šećernu bolest i za hipertenziju. Drugi čimbenik koji je važan za porast učestalosti komplikacija trudnoće je prekomjerna tjelesna težina i pretilost koji su povezani sa sjedilačkim načinom života ili, bolje rečeno, suvremenim načinom života, prehranom s visokim udjelom šećera i masti te manjkavom tjelesnom aktivnošću. Višak kilograma je, neovisno o trudnoći, faktor rizika i za šećernu bolest i za hipertenziju. Ova dva čimbenika povećavaju i broj carskih rezova - kaže dr. Tomić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije