centri za socijalni rad

Broj zahtjeva za posvojenje raste, ali djecu nisu posvajali stranci

bebe
Ilustracija
06.12.2023.
u 14:38

U RS-u u proteklih pet godina nije bilo posvajanja djece od stranih državljana. Iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS-a istaknuli su da podatke o broju ostvarenih posvojenja prikupljaju centri za socijalni rad. Objasnili su da je posvajanje djece regulirano Obiteljskim zakonom, dok u praksi tu proceduru provode centri za socijalni rad, piše Srna.

Iz Centra za socijalni rad Banja Luka rečeno je da je do studenoga podnesenih zahtjeva za posvojenje bilo 27, kao i da nisu upoznati o ilegalnim usvajanjima, o čemu je pisao švedski novinar i pisac Patrik Lundberg, koji je istraživao ilegalna posvojenja u Švedskoj te došao do podataka o 500 djece koja su posvojena s prostora bivše Jugoslavije. Iz Centra su naglasili da se, u odnosu na prethodne godine, broj zahtjeva za posvojenje povećavao, ali broj djece koja su posvojena nije.

- U 2022. bilo je 30 podnesenih zahtjeva, a realizirano je jedno posvojenje. U 2020. je podneseno 26 zahtjeva, a u 2021. 33 zahtjeva za posvojenje te ni jedno nije realizirano - istaknuli su iz centra. Objasnili su da trajanje procesa posvojenja ovisi o više čimbenika te da postoji nepotpuno i potpuno posvojenje. Nepotpuno posvojenje odnosi se na djecu koja su napunila pet godina i koja se više ne mogu potpuno posvojiti, a imena bioloških roditelja ostaju upisana u matičnu knjigu rođenih, dok se potpuno može posvojiti samo dijete do pet godina koje nema žive roditelje ili su roditelji nepoznati, odnosno koji su dijete napustili, a više od jedne godine ne zna im se mjesto boravka. Iz Centra su rekli i da tijelo skrbništva na osnovi priloženih dokaza utvrđuje jesu li ispunjeni uvjeti za zasnivanje posvojenja propisani zakonom.

- Posvojitelj mora biti državljanin RS-a, iznimno, posvojitelj može biti i strani državljanin ako za to postoje opravdani razlozi - naveli su. Lundberg je objavio da je u vrijeme i poslije rata na prostoru bivše Jugoslavije mnogo žena tvrdilo da su im djeca ukradena, ali da su te tvrdnje odbacivane uz objašnjenje da žene boluju od posttraumatskog sindroma. On je istraživao ilegalna posvojenja u Švedskoj te došao do podataka o 500 djece koja su posvojena iz zemalja bivše Jugoslavije. On je podrijetlom iz Južne Koreje, a i sam je bio posvojen u Švedskoj, kao i oko 10.000 njegovih sunarodnjaka. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije