Procjenjuje se da će broj umirovljenika u BiH već krajem 2025. godine premašiti broj radnika

Broj umirovljenika u BiH na povijesnom je maksimumu

umirovljenici
14.10.2023.
u 21:00

Iz mjeseca u mjesec raste broj korisnika mirovine i to je očekivano te ne iznenađuje. Do malog pada ponekad dođe početkom godine, kad se dostavljaju potvrde o životu. Rast očekujemo i u idućem razdoblj - kazao nam je Tomislav Kvesić

Broj umirovljenika u BiH raste, dok broj radno sposobnog stanovništva pada. Broj umirovljenika konstantno raste i uskoro će premašiti broj radnika, piše Večernji list BiH.

Procjenjuje se da će do toga doći već krajem 2025. godine. Prema podacima UN FPA BiH, pretpostavke su da će do 2031. godine broj umirovljenika biti veći za 96.167. Da bi mirovinski sustav optimalno funkcionirao, potrebno je da na jednog umirovljenika budu najmanje tri osiguranika. Taj je omjer u Bosni i Hercegovini dosegnuo povijesni minimum te je jedan umirovljenik na manje od 1,2 radnika.

Službeni podaci

Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) Republike Srpske u matičnoj evidenciji zaključno s kolovozom ima 330.947 osiguranika, što je najveći broj u povijesti postojanja Republike Srpske, priopćeno je iz Zavoda.

- Zavod MIO i u ovoj godini bilježi pozitivne trendove u pogledu poboljšanja odnosa između broja osiguranika i korisnika prava, rasta izvornih prihoda po osnovi doprinosa, strukture korisnika prava, ali i svih drugih parametara koji su važni za samoodrživost i postojanost mirovinskog sustava Republike Srpske - navodi se u priopćenju. U posljednjih osam godina bilježi se i pozitivan trend te blagi rast odnosa između broja osiguranika i korisnika prava koji iznosi 1,19 prema jedan. U osam mjeseci ove godine u pravo je uvedeno 9513 korisnika mirovine, od toga 6839 ili 71,89 posto korisnika starosne mirovine, 1907 ili 20,04 posto obiteljske mirovine i 767 ili 8,06 posto korisnika prava na invalidsku mirovinu.

Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, broj umirovljenika koji mirovine primaju putem ovog Zavoda u kolovozu je iznosio 439.489. Mjesec prije broj korisnika iznosio je 438.114, dok su u lipnju bila 436.843. Spomenimo kako je mirovinu za prosinac, koja je isplaćena 5. siječnja ove godine, primilo ukupno 434.167 umirovljenika. Dakle, broj se u osam mjeseci povećao za 5322 korisnika.

- Iz mjeseca u mjesec raste broj korisnika mirovine i to je očekivano te ne iznenađuje. Do malog pada ponekad dođe početkom godine, kad se dostavljaju potvrde o životu. Rast očekujemo i u idućem razdoblju. Životni vijek naših građana se produljio te će umirovljenika biti sve više - kazao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Što nas čeka

Službeni podaci pokazuju kako je ukupan broj umirovljenika u FBiH na kraju prosinca prošle godine iznosio 434.167, što je za 4622 ili 1,1 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako se navodi u dokumentu “Makroekonomski pokazatelji po županijama Federacije BiH za 2022. godinu”, u promatranom razdoblju od 2018. do 2022. godine broj umirovljenika u prosjeku se godišnje povećavao za 1,7 posto. U izvještajnoj godini starija populacija (65+) čini oko 17,1 posto ukupnog stanovništva Federacije BiH, dok umirovljenici čine 20,1 posto ukupnog stanovništva u FBiH. Broj zaposlenih na jednog umirovljenika u FBiH na kraju 2022. godine iznosio je 1,2 i ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu. Koliko BiH rapidno nestaje, pokazuju statistike i istraživanja. Djece se sve manje rađa, a zemlju je napustilo više od pola milijuna stanovnika. Iseljava se s prostora cijele BiH. Unatoč određenim demografskim mjerama, koje su u posljednje vrijeme zaživjele na području FBiH, ovaj bh. entitet i dalje se suočava s rapidnim gubitkom stanovništva. Postavlja se pitanje tko će puniti proračun. Što će biti sa školama ako bude nedostajalo djece, što će biti sa studentima? Te na kraju krajeva, što će biti s budućim umirovljenicima ako više ne bude radno sposobnog stanovništva? To je lanac koji se otvorio i treba raditi prvenstveno na tome da zadržimo građane u svojim državama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije