Intervju Velimir Jukić, Ravnatelj Agencije za statistiku BiH

Broj stanovništva u BiH se značajno smanjio

17.09.2017.
u 11:00

Velimir Jukić, ravnatelj Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u razgovoru za Večernji list, između ostalog, govori o tome što je popis stanovništva donio pozitivno u BiH, aktivnostima i budućim planovima Agencije, aktivnostima koje su obilježile prethodnu godinu te o demografskim kretanjima u BiH.

Gospodine Jukiću, popis stanovništva od početka je bio više politički nego statistički. Ako izostavimo politiziranje, što je, po vašem mišljenju, popis pozitivno donio BiH?
- Poznata je činjenica kako je popis u BiH prije ovoga posljednjeg proveden 1991. godine, što je značajno razdoblje jer u Europi se nakon punog desetljeća obavljaju popisi. Dakle, mi smo preskočili cikluse od 2001. i 2011. godine, ali smo ipak konačno uradili popis 2013. godine. Popis stanovništva je sam po sebi jedna od najkompliciranijih i najopsežnijih statističkih operacija, a koja podrazumijeva uporabu značajnih resursa, a prije toga je i pretpostavka kako postoji zakonski okvir za njegovu provedbu. Podaci iz popisa dosta su toga pozitivnoga donijeli jer smo mi prvi put nakon nesretnog rata imali priliku vidjeti rezultate i tog rata, kao i neke druge, kao demografske, broja stambenih jedinica... Popis je, uz spomenute podatke, sadržavao i neke vrlo važne, poput cjelokupnog stambenog fonda, stanja u poljoprivredi. Ono najvažnije što je popisom utvrđeno je demografsko stanje stanovništva u BiH, koje se odnosi na brojnost, obrazovnu i starosnu strukturu stanovništva.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije