virus u bih

Broj preminulih od gripe popeo se na osam, važno je zaštititi se

26.01.2019.
u 12:00

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj još tri pacijenta preminula su od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a. Pacijenti, koji su bili srednje životne dobi i pozitivni na virus gripa A/H1/, preminuli su u UKC-u RS-a, Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju i Bolnici Trebinje, navodi se u priopćenju, piše Večernji list BiH.

Ovim se broj preminulih od gripe u BiH popeo na osam, sedam u RS-U i jedno u FBIH. Kod pacijenata su registrirani virusi gripe A i podtipovi AH3 i AH1N1pdm09, koji je poznatiji kao svinjska gripa. Građani koji se nisu cijepili pitaju se kako se sad, kad je epidemija već tu, zaštititi i je li to uopće moguće.

Upozorenje liječnika

Epidemiolog dr. Vladimir Draženović savjetuje da oboljeli ukućani borave samo u jednoj prostoriji i da s njima u kontaktu bude jedan član obitelji koji će se brinuti o njima i nositi im hranu i piće. - Budući da virus gripe na sobnoj temperaturi može preživjeti dva sata, vrlo je važno voditi brigu o higijeni prostora te dezinficirati predmete koje svi koriste - daljinski upravljač, mobitel, tipkovnice, kvake i sl. - savjetuje Draženović, prenosi 24sata.hr. Posebno je važno voditi brigu o pranju ruku o kojem, osim toga što je dio uobičajene svakodnevne higijene, sad posebno treba voditi računa. Naime, istraživanja su pokazala da se na podlakticama nalazi više bakterija nego na šakama. Zato se preporučuje pranje ruku sapunom najmanje 20 sekundi, pri čemu je manje bitna temperatura vode, a više sama tehnika. Iako pranje vodom i sapunom najučinkovitije smanjuje broj uzročnika na rukama, ako vam tekuća voda i sapun nisu dostupni, možete koristiti antibakterijske maramice i gelove koji uništavaju većinu vrsta bakterija, virusa i gljivica. Bez obzira na higijenske mjere, važno je i izbjegavati dodirivanje lica, oka, nosa i usta neopranim rukama jer virusi i bakterije u tijelo ulaze preko sluznica. Također, pri kihanju i kašljanju treba koristiti papirnatu maramicu za jednokratnu upotrebu i nakon korištenja je baciti u koš za smeće. Vrlo je važno da oboljeli kiše i kašlje u jednokratnu maramicu ili u lakat te da nakon toga i on temeljito opere ruke.

Zatvoreni prostori

Boravak na zraku jedna je od mjera prevencije gripe i prehlade. Prehlade i gripa tijekom zime nisu prouzročeni hladnim vremenskim prilikama, širenju zaraze pogoduje dugotrajni boravak u zatvorenim prostorima. A kako suhi zrak u pregrijanim prostorijama stvara odlično okruženje za širenje virusa jer se sluznice nosa i grla isuše, pa virusi lakše prolaze tu barijeru, temperatura u prostorijama ne bi trebala biti previsoka. Stoga je važno i redovito provjetravanje zatvorenih prostora tijekom dana, osobito ujutro nakon buđenja i navečer prije spavanja. Otvorite širom prozore, napravite propuh i provjetrite dom 15 minuta. Više puta u danu trebalo bi nekoliko minuta prozračivati prostorije u kojima boravimo. To je posebno važno ako u prostoriji boravi bolesnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?