Dr. Jurica Arapović:

Broj oboljelih od gripe trebao bi se smanjiti

01.03.2018.
u 21:00

Liječnici i dalje svakodnevno pregledaju stotine pacijenata koji im se javljaju sa simptomima sličnima gripi. Različiti su tipovi gripe koji vladaju u BiH, a osim što je veliki broj oboljelih, svakim danom sve je više onih koji gube bitku s tom “bezazlenom” bolešću, piše Večernji list BiH.

Kronična oboljenja...

Kako ova vrsta oboljenja još uvijek ne jenjava, potvrdili su iz sarajevske, tuzlanske i mostarske bolnice u kojima još uvijek vladaju zabrane posjeta iz preventivnih epidemioloških razloga kako bi se spriječilo širenje virusa i zaraza. Samo u proteklih nekoliko dana u tuzlanskom UKC-u šest osoba preminulo je uslijed prisutnosti virusa gripe tipa A ili B, dok je kod jedne pacijentice iz Banovića bio izoliran virus H1N1, što je potvrđeno za Tuzlanski.ba iz epidemiološkoga centra u Tuzli. Prema podacima ZZJZ-a, najveći broj umrlih imao je već neko kronično oboljenje. Uglavnom su to oni koji nisu cijepljeni. Ovu sezonu karakteriziraju široka rasprostranjenost i srednji intenzitet gripe - navode iz ZZJZ-a FBiH. Provjerili smo i kakva je sad situacija kada je riječ o broju oboljelih u Mostaru, je li ih više ili manje u odnosu na prethodno razdoblje te kada se može očekivati povlačenje gripe. - Nešto je manji broj oboljelih u odnosu na ranije, no ipak smo prije dva dana primili jednog novooboljeloga. Ovdje kod nas cirkulira tip A, no u ostatku BiH prisutan je i tip B. Inače, prethodnih godina zabilježeno je da se tip B pojavljuje do 20 posto, no ove godine prisutan je čak 80 posto - kazao je dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

Smanjenje ili novi val?

Pitali smo ga i kada bi se broj oboljelih mogao smanjiti, na što je kazao da postoje dvije mogućnosti. Postoji vjerojatnost da gripa jenjava, što je ujedno i logičan slijed jer ulazimo u ožujak, dok s druge strane postoji mogućnost da se javlja drugi val gripe koji dominira, a to je tip A. Ostaje za vidjeti što će se dogoditi, a na svima nama je zaštititi se koliko možemo - prokomentirao je za Večernjak dr. Arapović. Kad je pak riječ o zaštiti od gripe, stručnjaci navode da nije nikakva tajna da su jedan od uzročnika svih oblika gripe i prehlada bacili, a redovitim pranjem ruku znatno se smanjuju izgledi za unos štetnih bacila u tijelo. Ističu da je potrebno unositi vitaminsku hranu jer energija koju će naše tijelo dobiti hranom pomoći će mu brže se oporaviti i ponovno izgraditi imunitet narušen bolešću. Kako je i ove godine gripa prouzročila probleme, potvrđuju podaci ZZJZ-a FBiH, prema čijim su pokazateljima prijavljene 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi, od kojih je 9 preminulo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?