Darko Juka

Broj oboljelih na području HNŽ stagnira, ali ne popuštati u oprezu

20.04.2020.
u 14:22

Na području HNŽ u posljednja 24 sata testirano je 115 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan na korona virus. Riječ je stanovniku Mostara. U ovom razdoblju nije bilo novih hospitalizacija.

U Covid bolnici u Mostaru trenutno se nalaze 22 pacijenta, od kojih pet na respiratoru. Njihovo stanje je teško, dok su ostali pacijenti stabilno. Četrnaest pacijenata je na terapiji s oksigenom, prenosi N1. 

Do sada je izdano 2.683 rješenja o samoizolaciji. Iz MUP-a HNŽ priopćeno je kako su izvršili 394 nadzora, te kako nije bilo kršenja mjera samoizolacije, dok je zabilježeno devet prekršaja zabrane kretanja.

"Podaci s terena pokazuju da broj oboljelih stagnira. Struka upozorava kako su to podaci koji ohrabruju, ali nisu podaci koji pozivaju na popuštanje opreza", rekao je savjetnik premijera HNŽ Darko Juka.

Odgovorajući na pitanje novinara o ulasku korona virusa na Kliniku za dječije bolesti SKB Mostar, Juka je pojasnio kako je ta informacija netočna.

Majka koja je primljena u bolnicu s djetetom koje, unatoč terapiji, imalo epileptične napade, prošla je trijažu u Domu zdravlja Ljubuški i SKB Mostar. Prvi test pokazao je kako je pozitivna, pa je testiranje ponovoljeno i utvrđeno je kako su ona, dijete i njezin suprug negativni na korona virus. Odjel za dječije bolesti SKB Mostar je dezinficiran.

Kada je u pitanju slučaj dr. stomatologa koji je preminuo prije nekoliko dana u svom domu, a koji je bio zaražen korona virusom, iz Doma zdravlja Mostar su kazali kako se on javio obiteljskom liječniku 14.4. i rekao kako 10 dana ima visoku temperaturu, ali ne sumnja na korona virus. Preporukom liječnika on je testiran i utvrđeno je kako je pozitivan na korona virus, a kada mu je rečeno da treba uraditi dodatne pretrage, on je svom liječniku rekao kako se osjeća dobro i da je temperatura spala.

"Peti dan dolazi do smrti. U nadzor su bili uključeni liječnici i iz DZ Mostar smatraju kako su ispoštovane sve procedure. Važno je naglasiti kako on nije radio od 18. ožujka tako da ostalo osoblje nije ugroženo", rekao je Juka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?