Službeni podaci

Broj hodočasnika svakim danom raste u Međugorju

22.09.2015.
u 06:15

Službeni statistički podaci Župnog ureda Međugorje demantiraju pisanje američkog lista "The New York Times" koji je nedavno napisao kako je broj hodočasnika koji posjećuju Međugorje prepolovljen nakon kritičkog osvrta pape Franje o Gospinim ukazanjima. Pozivajući se na podatke o broju podijeljenih pričesti, list "Catholic Herald" piše kako objavljene statistike ukazuju da je broj svetih pričesti u župnoj crkvi u Međugorju u porastu. "Broj pričesti podijeljenih za lipanj i srpanj 2015. godine veći je u odnosu na prethodne dvije godine, a i broj hodočasnika pokazuje da se brojevi penju", piše list "Catholic Herald". Na službenim stranicama Župnog ureda Međugorja stoji da je broj podijeljenih svetih pričesti u lipnju ove godine bio 2130, a broj svećenika koncelebranata iznosio je 4251 ili 141 dnevno.

U srpnju ove godine broj podijeljenih pričesti iznosio je 195.500, a broj svećenika koncelebranata 6117 ili 197 dnevno. Službena statistika za kolovoz ove godine pokazuje da je broj podijeljenih pričesti iznosio 358.760, a broj svećenika koncelebranata bio je 7965 ili 256 dnevno, donosi portal Večernjeg lista BiH, Vecernji.ba.

Na drugoj strani, iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije ljetos su izišli s podatkom po kojem su posjeti Međugorju posljednjih godina bilježili tendenciju blagog pada. "Broj hodočasnika iz Italije se značajno smanjio. S obzirom da oni čine glavninu međugorskih hodočasnika uopće, to se osjeti u ovome mjestu. Mogu reći da je, prema procjenama, u Međugorju oko 10 posto manje gostiju nego prošle godine u isto vrijeme. Jesu li tome uzrok posljednje najave o službenom vatikanskom očitovanju o fenomenu Međugorja, ili općenito loše socioekonomske prilike u Europi i svijetu, ne znamo. Prema iskustvima ljudi koji rade u turističkom sektoru, prije se radi o problemima financijske prirode", kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

Spomenimo kako je "The New York Times" napisao kako su posljednje 34 godine Međugorje pohodili milijuni kršćana koji su željeli svjedočiti ukazanju Gospe, ali da se broj vjernika u posljednje vrijeme prepolovio, a sve zbog neizvjesnosti dok se čeka službeni stav Vatikana o ovom fenomenu. Vatikan bi uskoro trebao objaviti i svoj stav vezano uz ukazanja Gospe u Međugorju, a istraga o ovom fenomenu završena je još prije 18 mjeseci, navodi "The New York Times". U Međugorju se itekako plaše kakva će biti konačna odluka Vatikana jer bi to moglo znatno utjecati na broj turista koji pohode ovo mjesto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?