alarmantno

Broj cijepljene djece u BiH u pet godina pao za čak 25 posto

12.11.2018.
u 16:00

Alarmantan je podatak da prvu dozu MMR cjepiva u BiH nije primilo čak 31 posto djece tijekom prošle godine. U odnosu na podatke od pet godina ranije, broj necijepljene djece veći je za čak 25 posto. Naime, prema posljednjim statistikama iz 2017. godine koje se odnose na prvu dozu MMR cjepiva, tek 69 posto djece je cijepljeno, što je u odnosu na 2012. godinu manje za 25 posto, kada je bilo 94 posto cijepljene djece. Dok razvijene europske države bilježe postotak imunizacije čak do 96 posto, u BiH je taj postotak u stalnom padu. Na ovaj problem upozoravaju stručnjaci od Mostara, Sarajeva do Banje Luke jer se problem gotovo podjednako javlja u svim dijelovima zemlje. Riječ je o cjepivu koje se koristi kao zaštita protiv zaraznih bolesti ospica, zaušnjaka i rubeole. “Imunizacija je najsigurnije sredstvo zaštite od preventabilnih bolesti, osobito bolesti kojima su djeca sklona.

Neke od ovih bolesti mogu imati opasne komplikacije, poput ospica, a neke su smrtonosne, poput difterije, ili dovode do trajne nesposobnosti, kao dječja paraliza. Prirodno je da roditelji imaju pitanja jer svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dijete, ali je također jako važno da koriste provjerenu literaturu i traže informacije koje su zasnovane na znanstvenim dokazima”, izjavila je nedavno za portal Interview.ba specijalistica za zdravlje i nutricionizam UNICEF-a Fatima Čengić. Dodala je kako je proizvodnja cjepiva proces koji traje oko dvije godine. Tijekom tog procesa 70 posto vremena se provede u kontroli kvalitete i svaka doza cjepiva se testira oko sto puta. Proizvođač jamči da je cjepivo u okviru propisanog standarda, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova. “Rizici postoje, ali oni su minimalni. Koristi od cjepiva su neusporedivo veće od bilo kakvog rizika od cjepiva”, navodi Čengić. Podsjeća na činjenicu kako, zahvaljujući cjepivu, mnoge bolesti od kojih se nekada umiralo danas više nemamo. Ipak, ako ne želimo da se te bolesti vrate, ističe kako je prijeko potrebno da održavamo procijepljenost između 90 - 95 posto jer samo tako se može zaštititi cijela populacija. Ipak, svijest roditelja u BiH, sudeći prema broju cijepljenja, još uvijek nije probuđena, bez obzira na to što je zabilježen veći broj epidemija ospica te prvi slučajevi oboljelih od rubeole.

Naime, prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH, do lipnja ove godine zabilježena su tri slučaja oboljelih od rubeole. Kako bi se suočile s ovim problemom, lokalne su vlasti počele provoditi dodatne mjere, pa su bolnice i domovi zdravlja dostavili zdravstvenoj inspekciji podatke o roditeljima koji djecu nisu podvrgnuli obveznom programu imunizacije. Samo u RS-u pozvano je više od 70 roditelja, pri čemu se većina njih i odazvala pozivu. Dio roditelja je u međuvremenu cijepio djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutačnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio cijepljenje, podaci su iz Inspektorata RS-a. Protiv devet roditelja koji su nastavili odbijati cijepljenje djece inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima, kako je to definirano zakonom.

Do sada je okončano nekoliko sudskih postupaka u kojima je sud roditeljima izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 maraka (50 eura). Najveća kazna koju sud može reći doseže iznos od 1000 maraka (500 eura). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?