Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brkić: Uloga EU u regiji zapadnog Balkana je ključna

23. rujna 2020. u 20:33 0 komentara 57 prikaza

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je danas na konferenciji "Strateška uloga vanjskih aktera na zapadnom Balkanu", koja je u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Austrijskog instituta za europsku i sigurnosnu politiku (AIES) održana na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Na konferenciji je raspravljano o ulogama Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Turske i zaljevskih zemalja u regiji zapadnog Balkana. Analizirane su njihove akcije, politike i odnos prema regiji.

Brkić je naglasio kako je regija zapadnog Balkana zbog geopolitičkog položaja i povijesnog naslijeđa uvijek imala važnu ulogu i da je tijekom povijesti bilo mnogo sukoba interesa velikih sila, a i današnji značaj regije je vrlo važan zbog sigurnosnih problema, stabilnosti i migracija.

- Zbog činjenice da sve države zapadnog Balkana žele punopravno članstvo u EU, uloga Unije u regiji zapadnog Balkana je ključna. EU u Bosni i Hercegovini ima ulogu strateškog partnera, a integracija država regije u EU mora biti prioritet radi održanja sigurnosti i stabilnosti. Perspektiva proširenja EU na zapadni Balkan povećava i ekonomski potencijal budući da su tvrtke iz EU najveći investitori u regiji, a EU je državama zapadnog Balkana najveći trgovački i investicijski partner - naveo je Brkić.

Naglasio je veliku podršku EU zemljama zapadnog Balkana u jačanju demokracije, vladavine prava, pravde i temeljnih prava, reformi javne uprave, jačanju konkurentnosti i razvitku poslovnog okružja.

Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU i nema alternativu evropskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvoja i boljeg standarda za građane, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.