Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brkić sa Armitage i Jenčom razgovarao o razvoju partnerstva UN-a i BiH

18. srpnja 2019. u 16:45 0 komentara 51 prikaza

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se jučer, u okviru Političkog foruma na visokoj razini (HLPF) u New Yorku, s regionalnom direktoricom UNFPA za Istočnu Europu i Središnju Aziju Alannom Armitage i pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za politička pitanja i izgradnju mira Europe, Središnje Azije, Sjeverne i Južne Amerike Miroslavom Jenčom.

Brkić i Armitage razgovarali su o djelovanju Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA), s naglaskom na aktivnosti i suradnju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je pozdravio napore glavnog tajnika Ujedinjenih naroda kada je riječ o Zajedničkom programu Ujedinjenih naroda za Bosnu i Hercegovinu od 2015-2019. godine. Riječ je o dokumentu koji predstavlja strateški, programski i financijski temelj za razvoj partnerstva između Ujedinjenih naroda i Bosne i Hercegovine.

Izrazio je nadu da će ovakav pristup ubrzati napredak u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i Agende 2030. te učvrstiti suradnju UN-a i BiH.

Armitage je naglasila da Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) u Bosni i Hercegovini ostaje fokusiran na strateške ciljeve koji se tiču seksualnog i reproduktivnog zdravlja, ravnopravnosti spolova, te provedbe strategije za populaciju i razvoj s mladima. Sugovornici su se složili da je posebice važno zagovarati razvoj politika koje ne isključuju najugroženiji dio stanovništva.

U fokusu razgovora Brkića i Jenče bila je aktualna situacija u BiH te suradnja UN-a i naše zemlje.

Brkić je informirao Jenča o procesu uspostave vlasti u BiH, nakon Općih izbora održanih 2018. godine, te aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima. Naglasio je da u sklopu ciljeva vanjske politike BiH snažno podržava napore UN-a kao globalne svjetske organizacije u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti, zaštiti ljudskih prava te realiziranju Razvojne agende.

Posebice je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u sklopu Političkog foruma na visokoj razini (HLPF) predstavila prvi put Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review) i na taj način pokazala da je u potpunosti predana provedbi Agende 2030, kao najopsežnijem sporazumu o globalnom održivom i transformacijskom razvoju članica Ujedinjenih naroda.

Brkić je tijekom razgovora naglasio da BiH podržava reformski proces UN-a, kako bi ta organizacija što spremnije mogla odgovoriti na moderne izazove.

Jenča je istaknuo dosadašnju dobru suradnju Ujedinjenih naroda s BiH, posebice kada je riječ o sudjelovanju naše zemlje u mirovnim misijama. Najavio je i da će UN nastaviti s potporom i pomoći institucijama i organizacijama u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.