konferencija "Europski put BiH"

Brkić pozdravio trajnu zainteresiranost Europskog parlament za europsku budućnost BiH

Josip Brkic
13.05.2016.
u 16:59

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na konferenciji "Europski put Bosne i Hercegovine: Izazovi i perspektive" koja je, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta, održana 13. svibnja 2016. godine u Zagrebu.

Uvodni govor održao je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač nakon čega je uslijedila moderirana rasprava na teme "Staro nasljeđe BiH i novi pristup EU" i "Reforme: Nužni koraci prema EU tegraciji". 

Pored zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića, govornici na konferencije su bili predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula, zamjenica predsjednika Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Andrej Plenković, član Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Jozo Radoš, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, šef Delegacije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor Brčko Distrikta Bruce G. Berton, bivši premijer BiH Hasan Muratović, potpredsjednik Paneuropske unije BiH Mile Lasić, Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja BiH, i novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Tijekom konferencije zamjenik ministra Brkić pozdravio je trajnu zainteresiranost Europskog parlament za europsku budućnost BiH, te potrebu vidljivog napretka unutar BiH i ka Europskoj uniji. Predajom zahtjeva za članstvo BiH u EU sredinom veljače tekuće godine, potaknut je proces očuvanja pozitivog momentuma i nastavka reformi, koje Europski parlament podržava i prepoznaje. Zamjenik je izrazio očekivanja da će Vijeće EU u srpnju ove godine razmotriti zahtjev BiH za članstvo sa pozitivnim ishodom, što bi rezultiralo dostavljanjem upitnika Bosni i Hercegovini, a zatim i statusom zemlje kandidata za članstvo krajem 2017. godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije