Brkić i Markkula

Brkić: Političke nesuglasice će biti prevaziđene u cilju napretka ka EU

05.12.2017.
u 14:54

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je danas u Bruxellesu s prvim potpredsjednikom Europskog odbora regija, savjetodavnim tijelom Europske unije Markkuom Markkulaom o aktivnostima BiH na putu europskih integracija, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je istaknuo opredijeljenost BiH za punopravno članstvo, izražavajući uvjerenje da će odgovori na Upitnik Europske komisije biti dostavljeni u skorije vrijeme.

Na sastanku je bilo govora i o aktualnim političkim događajima u BiH, kada je zamjenik ministra Josip Brkić napomenuo da će političke nesuglasice u zemlji biti prevaziđene u cilju ostvarivanja napretka na putu ka članstvu u EU.

Izrazio je očekivanje da će u EU razmotriti svrsishodnost dostavljanja BiH Upitnika II koji neće donijeti novi uvid u stanje u BiH, a oduzet će vrijeme što je važno izbjeći radi održavanja pozitivnog zamaha u odnosima BiH i EU.

Zatražio je potporu Europskog odbora regija u aspiraciji BiH da nakon dostavljanja odgovora na Upitnik, Europska komisija izradi Mišljenje (Avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU kako bi BiH što prije dobila kandidatski status.

Brkić je zahvalio na potpori Odbora kroz kontinuirane i javne rasprave o proširenju EU na regionalnoj razini, kao i diljem Europe čime se osigurava da europska perspektiva tih zemalja ostane na dnevnom redu u EU.

Markkula je informirao Brkića da Europski odbor regija svake godine organizira konferenciju, s nizom aktivnosti, pod nazivom Enlargement day, u cilju potpore zemljama zapadnog Balkana.

Ideja je da se naredne godine konferencija organizira u suradnji s Europskom komisijom, uoči planiranog Summita EU - zapadni Balkan, tijekom predsjedanja Bugarske Vijećem EU te da na taj način Odbor regija pruži dodatnu potporu zemljama zapadnog Balkana.

U razgovoru s Markkulaom, Brkić je pozdravio usvajanje Mišljenja Europskog odbora regija o Strategiji proširenja u kojem se za BiH izražava zadovoljstvo činjenicom da se zemlja vratila na pravi put te da je EU prepoznala unutarnju specifičnost zemlje i dala potporu naporima zemlje u procesu europskih integracija.

Europski odbor regija osnovan je 1994. godine na osnovu Ugovora o Europskoj uniji. Odbor čine predstavnici regionalnih vlasti i lokalne samouprave koji zastupaju interese regija i jedinica lokalne samouprave na europskoj razini u izradi i provođenju zajedničkih politika.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije