Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brkić: Plenković osvjedočeni prijatelj BiH, naš odvjetnik u EU

09. lipnja 2020. u 19:14 1 komentara 286 prikaza

O tri desetljeća HDZ-a u BiH, izborima u našoj zemlji, ali i susjednoj Hrvatskoj, pismu Europskoj narodnoj stranci, odnosima između HDZ-a i SDA, aferama, pravosuđu, Izbornom zakonu za N1 je govorio međunarodni tajnik HDZ BIH i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

"Ovo je godina kada Hrvatska demokratska zajednica BiH obilježava 30 godina svoga osnutka, od siječnja ove godine prigodnim organizacijama i programima na svim razinama organizaranja HDZ-a, od općinskih/gradskih odbora, kroz svaku općinu i grad obilježavali smo osnutak HDZ-a, a sve bi to trebalo da bude okrunjeno jednim okruglim stolom ili zajedničkom proslavom utemeljenja, odnosno prvog sabora HDZ-a 18. kolovoza ove godine u Mostaru", najavio je Brkić. 

U posljednjih 30 godina HDZ je, rekao je Brkić, bila među prvim strankama koja je poduprijela i doprinijela neovisnosti BiH, i među prvima stala u obranu neovisnosti od agresije, odnosno suprostavila se agresorima na BiH.

"Danas radi i funkcionira na svim područjima gdje žive Hrvati u BiH. To je jedna moderna, narodnjačka stranka, europska, stranka desnog centra", naveo je Brkić. 

Istaknuo je kako je Andrej Plenković, kao predsjednik HDZ-a Republike Hrvatske, kao premijer, ali i ranije kao zastupnik u Europskom parlamentu mnogo pomogao u europskom putu BiH.

"To je jedan osvjedočeni prijatelj BiH koji u najvećoj mjeri je naš odvjetnik u Europskoj uniji", kazao je Brkić. 

Što se tiče izbora u Hrvatskoj, kako je rekao Brkić, HDZ BiH će pomoći i potpomoći nastupu HDZ Republike Hrvatske u 11. izbornoj jedinici, što je izborna jedinica za hrvatske državljane koji žive izvan Republike Hrvatske.

Mnogo reakcija je izazvalo pismo koje je Brkić uputio Europskoj narodnoj stranci. 

"Mi smo dali naš osvrt na ono što se događalo u i oko održavanja svete mise za žrtve blajburškog puta, odnosno da se ukaže da selektivnim pristupom, govorom mržnje, pa i prijetnjama koje su u tom trenutku bile upućene uzoritom kardinalu Kuharić, njegovom svjedočenju i zahtjevima pojedinih političara da se odustane od svete mise, jednostavno, to nije u skladu s rezolucijom Europskog parlamenta o početku drugog svjetskog rata, odnosno o potrebi sjećanja i komomeriranja svih žrtava da bi se jednostavno na taj način moglo doći do istine i izgraditi bolja budućnost unutar Europe, a BiH, a i mi svi, želimo postati punopravna članica EU, što podrazumijeva i uvođenje vrijednosti u naš svakodnevni život", rekao je Brkić.