Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brkić-Klus: Između Bosne i Hercegovine i Slovačke nema otvorenih pitanja

21. srpnja 2021. u 18:46 0 komentara 48 prikaza

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić predvodio je delegaciju MVPBiH na bilateralnim konzultacijama dva Ministarstva vanjskih poslova, Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, danas u Sarajevu.

Delegaciju Slovačke Republike, na bilateralnim konzultacijama, predvodio je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Martin Klus.

Tijekom konzultacija razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona, integracijama BiH u EU i NATO, migracijama i iskustvima dvije države u borbi protiv pandemije COVID-19. Konstatirano je da između Bosne i Hercegovine i Slovačke nema otvorenih pitanja, da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje suradnje.

Zamjenik ministrice Brkić informirao je tom prilikom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na reformske procese BiH na putu u EU i NATO.

Izrazio je zahvalnost za pomoć i potporu koju Slovačka pruža našoj državi, posebice kroz komponentu razvojne pomoći. Naglasio je da BiH posebno cijeni kontinuiranu slovačku podršku procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i njenih sveukupnih napora u održavanju fokusa EU na europskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

S tim u svezi, istaknuo je slovački doprinos i utjecaj o tim temama kroz aktivnosti Višegradske skupine (V4).

- Ocijenio je da europska perspektiva BiH ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva ovisi o vlastitom tempu, dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija. Naglasio je da pred BiH stoji odgovornost da što prije i učinkovitije ispuni sve uvjete i ciljeve na koje smo se obvezali kako bi BiH što prije dobila status države kandidata u EU te izvijestio da je na tom putu postignut određeni napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Zaključio je da bi pozitivna odluka pokazala našim građanima da je članstvo dostižno i realno, bez obzira na dug i težak put na putu prema EU te nas potaknulo da nastavimo s potrebnim reformama. Istaknuo je da će regionalna suradnja Zapadnog Balkana, kao i u EU, biti od presudnog značaja za privredni oporavak nakon pandemije COVID-19 - navodi se.

Brkić, koji je i predsjedavajući Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, tijekom konzultacija informirao je sugovornika da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo te da je naša država definirala svoje reformske aktivnosti u sklopu Programa reformi 2020. i 2021.

Kad je riječ o formiranju i aktivnostima Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, izrazio je zadovoljstvo da su članice Sjevernoatlantskog saveza pozitivno ocijenile njegov rad, s naglaskom na jednoglasno usvojeni Program reformi 2021, koji je dostavljen Vijeću ministara BiH na daljnju proceduru. Naglasio je da BiH ostaje predana suradnji s NATO-om, prije svega što stalni napredak i rad na euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku kako BiH tako i regije.

- Državni tajnik Klus istaknuo je da Slovačku i BiH vežu tradicionalno duge i prijateljske veze, te iskazao uvjerenje u zajedničku europsku budućnost dviju država. Ponovio je podršku svoje države EU i NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Pozdravio je odluku Predsjedništva BiH o otvaranju veleposlanstva BiH u Bratislavi što će doprinijeti unaprjeđenju odnosa dvije država, a prije svega jačanju ekonomske i privredne suradnje - saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.