radni sastanak

Britanski vojni izaslanik posjetio Ministarstvo obrane BiH

 Pendeš
13.07.2016.
u 14:33

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš održala je danas radni sastanak s vojnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH pukovnikom Paulom Marshallom.

Razgovarano je o bilateralnoj suradnji MOBiH i MO Velike Britanije, školovanju pripadnika OSBiH u V. Britaniji, odabiru i prijemu kandidata za časnike u Oružanim snagama BiH iz građanstva, realizaciji NATO vježbe REGEX koja će se održati u listopadu u BiH te drugim aktivnostima MO i OSBiH, ali i Veleposlanstva V. Britanije u BiH.

- Mogućnost školovanja pripadnika OSBiH na vojnim akademijama i drugim obrazovnim institucijama u Velikoj Britaniji je nama izuzetno korisna i bez Vaše potpore bila bi teško priuštiva. Raduje me činjenica da smo dobili dodatna mjesta na Kraljevskim vojnim akademijama u V. Britaniji, jer je to rezultat isključivo kvaliteta kandidata koji su već pohađali ili trenutno pohađaju vojne akademije u Vašoj zemlji, rezultat njihovog truda i zalaganja - istaknula je Pendeš.

Također, Pendeš je zahvalila i za potporu koju obrambene institucije Velike Britanije pružaju obučnim središtima, prvenstveno Zapovjedništvu za obuku i doktrinu, ističući pri tome Središte za deminiranje i Središte za obuku za operacije potpore miru (PSOTC).

U tom smislu Pendeš je naglasila da ta dva središta mogu biti ponuđena kao obučni kapaciteti partnerskim vojskama te da veliki broj zemalja iz regije i zemalja partnera već ima svoje polaznike na tečajevima u Središtu za deminiranje i PSOTC-u.

Marshall je čestitao na usvajanju smjernica za dalju izradu dokumenta „Pregled obrane“ od strane Predsjedništva BiH i ponudio potporu Veleposlanstva V. Britanije u BiH u njegovoj daljoj izradi, izrazio je zadovoljstvo projektima školovanja i obuke koji se realiziraju u Velikoj Britaniji i uspjehom koji pripadnici OSBiH tamo postižu.

Naglasio je također da će V. Britanija podržati održavanje međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“ i da je to jedna od prilika za provjeru sposobnosti i kapaciteta OS BiH u pogledu dostizanja NATO standarda.

Obostrano je iskazana opredijeljenost za nastavak trenutnih projekta dviju zemalja, kao i proširenje suradnje u narednim godinama na druga područja od značaja za MO i OSBiH , priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije