Objavila Vlada Velike Britanije

Britanija raspoređuje vojne stručnjake u BiH kako bi se suprotstavili ruskom utjecaju

Boris Johnson
30.06.2022.
u 17:25

Ne možemo dopustiti da zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potjere. Raspirujući vatru secesionizma Rusija nastoji poništiti uspjehe iz posljednja tri desetljeća u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu, poručio je Johnson.

Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu radi jačanja NATO misije i promicanja stabilnosti i sigurnosti u zemlji, objavljeno je danas na službenoj stranici Vlade Velike Britanije.

- Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom nakon rata u BiH, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i njezinu stabilnost - kaže se u objavi.

Na zahtjev NATO stožera u Sarajevu, britanski vojni stručnjak za borbu protiv dezinformacija i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređen za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Stručnjak za borbu protiv dezinformacija ojačat će NATO stožer i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima, pomažući u blokiranju ruskih i drugih napora da se ulije nepovjerenje kao i podrivanju demokracije u zemlji i regiji, navodi se.

Novi savjetnik za stratešku obranu podržat će reformu obrane u Bosni i Hercegovini, pomažući joj da razvije moderne, reprezentativne oružane snage u skladu s NATO standardima.

- Osim toga, Velika Britanija će izdvojiti 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u sklopu Univerziteta u Sarajevu. To će ojačati obranu Bosne i Hercegovine od cyber napada, koji mogu naškoditi ljudima unutar i izvan zemlje. Velika Britanija će blisko surađivati s medijima i institucijama Bosne i Hercegovine kako bi im osigurala alate za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija - kaže se dalje.

U nastavku se navodi da Ministarstvo obrane Velike Britanije trenutno radi s Ministarstvom obrane u BiH kako bi zemlja ostala na euroatlantskom putu, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružanim snagama BiH potrebne za suočavanje sa sigurnosnim izazovima s kojima se susreću.

- Ne možemo dopustiti da zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potjere. Raspirujući vatru secesionizma Rusija nastoji poništiti uspjehe iz posljednja tri desetljeća u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da im pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju uživati - rekao je ovom prilikom britanski premijer Boris Johnson.

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
17:55 30.06.2022.

Jadna država kojoj Shmit , Jonson i njima slični kroje sudbinu. To nije ni D od države to je protektorat ili bolje rečeno moderna kolonija.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije