Dvije trećine općina jednonacionalne

Brčko i Mostar jedini preživjeli multietnički gradovi u državi

11.12.2017.
u 11:00

Mostar i Brčko jedine su stvarno preostale multietničke lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Posljedica je to demografskih promjena u proteklih četvrt stoljeća, koje je znanstveno potvrdila komparativna analiza posljednjeg popisa stanovništva prije rata 1991. i popisa iz 2013. godine koju je uradio tim Akademije znanosti i umjetnosti BiH.

Raniji podaci

Prije rata je u BiH bilo 109 općina, od čega je 91 bila multietnička. Od toga je 46 općina bilo po etničkom sastavu tronacionalno, u gotovo približnim odnosima Srba, Hrvata i Bošnjaka. Bilo je oko 40 općina koje su imale dvonacionalni sastav, u približnim odnosima dvaju naroda, dok je samo 19 općina imalo dominantnu većinu jednog naroda na svom području. Situacija se drastično promijenila u ratnim, ali i poslijeratnim godinama. Nacionalno grupiranje na određenim područjima rezultat je nasilnog progona i izbjeglištva te vrlo skromnog povratka u poslijeratnim godinama.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije