Skupština ZH županije usvojila nova zakonska rješenja

Braniteljima egzistencijalna naknada s 53 umjesto s 55 g.

03.08.2022.
u 16:43

Usvajanjem prijedloga zakona o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji na jučerašnjoj sjednici skupštine Zapadnohercegovačke županije proširen je broj razvojačenih branitelja koji imaju pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu, piše Večernji list BiH.

Proširena prava

Kako stoji u dokumentu prijedloga navedenog zakona, njegovim stupanjem na snagu egzistencijalnu novčanu naknadu moći će ostvariti razvojačeni branitelji nakon što napune 53 godine. Vlada Zapadnohercegovačke županije na jednoj od svojih posljednjih sjednica usvojila je Zakon o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji kojim se mijenja dobna granica za ostvarenje ovog prava. Prema ranijem zakonskom rješenju, ovo su pravo razvojačeni branitelji iz te županije mogli ostvariti s napunjenih 55 godina.

- Zakon o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji donosi se radi proširivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima za dodatne dvije generacije (53 i 54 godine) - stoji u obrazloženju Zakona o izmjeni zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji. Prema procjeni Ministarstva branitelja iz Domovinskog rata, za financiranje novčane egzistencijalne naknade razvojačenih branitelja potrebno je 200.000 konvertibilnih maraka. Navedeni iznos osiguran je rebalansom proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2022. godinu. Osim ovog važnog zakona, na jučerašnjoj se sjednici našao i jedan revolucionaran. Riječ je o prijedlogu Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Primjenom ovog zakona želi se pomoći demografskom opstanku na ovom području. Naime, zakon, između ostaloga, predviđa novčanu potporu za obitelji s troje i više djece, definira pravo ostvarenja rodiljskih naknada za zaposlene i nezaposlene rodilje. Istim zakonom uređuje se i pitanje dječjeg dodatka, jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete te ostala prava obitelji s djecom.

Zakon o koncesijama

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom također je bio jedna od točaka jučerašnje sjednice jer se iz njega brišu određene stavke zbog usvajanja Zakona o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a. Zastupnici su još razmatrali i usvojili prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o koncesijama, kao i prijedlog odluke o kupnji .nekretnine u Ljubuškom koja će se koristiti za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova ZHŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije