Jelka Milićević

Braniteljima 50 milijuna KM, za poljoprivredu 87, za zdravstvo 30 ...

Jelka Milićević
17.12.2019.
u 13:12

Federalna ministrica financija Jelka Milićević, pred današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kazala je kako proračun za 2020. godinu pripreman gotovo cijelu ovu godinu, oslikava i program socijalno-ekonomskih reformi u BiH.

- Opredjeljenje Vlade je da se implementira obvaza da Zavod PIO dobije status proračunskog korisnika. To znači da se Zavod, kao i sva druga ministarstva i institucije nalaze u proračunu s uplatama i isplatama. To je i najvećim dijelom doprijenijelo povećanju proračuna koji je veći za 83 posto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 4,95 milijardi - kazala je Milićević, javlja Avaz. 

U strukturi prihoda, prihod za doprinose mirovinskog je nešto više od dvije milijarde maraka, a sve ostalo su prihodi od poreza i izvori financiranja. 

- Prvi i osnovni stubac rashodovne strane proračuna su obveze za ekonomski rast, odnosno povećanje konkurentnosti gospodarstva, a tu je i veća održivost i efikasnost javnih poduzeća... Prioritet je i reforma poboljšanja kavalitete zdravstvenog sustava. U rashodnovnoj strani je i obveza vraćanja ranijih kredita, a posebno su prepoznate kategorije branitelja za koje je ove godine za implementaciju Zakona o pravima branitelja i članova njihove obitelji planirano je 50 milijuna maraka, implementaciju Zakona za zaštitu obitelji sa djecom izdvojeno je 20 milijuna maraka - rekla je Milićević.

Ministrica je istaknula i poticaj za poljoprivredu za koje je naredne godine planirano 87 milijuna maraka, 18,3 milijuna više nego prošle godine. 

- Za 7 milijuna maraka povećani su transferi za raseljene kategorije i izbjeglice. Krajnje je vrijeme da se napravi analiza dosadašnjih utrošaka i da se ubrzaju procesi na implementaciji aneksa 7. Daytonskog sporazuma. Transferi za sanaciju zdravstvenih ustanova planiran je na 30 milijuna, povećan je za 24 milijuna u odnosu na raniju godinu - naglasila je Milićević, dodajući kako je 21 milijun maraka planiran nižim razinama vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?