Dragan Čović razgovarao sa predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Branitelji zatražili i uspostavu nacionalnog tužiteljstva u HNS-u BiH

hdzudruga
11.07.2014.
u 18:22

Udruga je dala punu potporu predsjedniku HDZ BiH i HNS BiH dr. Draganu Čoviću u njegovom radu

Danas je u Mostaru u Domu HDZ BiH Mostar predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović razgovarao sa predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Na sastanku su nazočili predstavnici koordinacije udruga  proisteklih iz Domovinskog rata Petar Zelenika, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar, Jadran Topić, Udruga organizatora otpora HVO u BiH, Jasna Zlomislić, Udruga obitelji poginulih Hrvatskih branitellja HVO HB, Andro Perić HVIDRA Mostar, Zdenko Perić, Udruga roditelja Hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu, Marina Ćorić Udruga udovica Domovinskog rata Grada Mostara, Zdenko Jurić, Udruga specijalne policije Domovinskog rata HR-HB, Mirko Krezić, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ HB HNŽ, Lazar Martinović, Udruga nositelja ratnih odličja HVO HB, Pero Blažević, Udruga Umirovljenih pripadnika HVO-a, Nikica Tomić, Udruga dragovoljaca i veterana HVO HB.
Razgovarali su o problemima branitelja. Udruga je dala punu potporu predsjedniku HDZ BiH i HNS BiH dr. Draganu Čoviću u njegovom radu i nastojanju pronalaska riješenja za braniteljska pitanja.
Predstavnici ovih udruga su izvjestili dr. Čovića o Zaključcima sa sastanka Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata povodom predlaganja stranačkih nositelja lista i priprema za predstojeće Opće izbore 2014 kojima je dr. Čović dao punu suglasnost.
Zaključci su sljedeći:
-    Tražimo uspostavu prisege za sve predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH koji se budu našli na listama stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH. Prisega mora biti javna i mora obvezivati svakog pojedinca.
-    Tražimo da nositelji državnih, federalnih i županijskih lista budu političari koji će provoditi politiku zaštite nacionalnih interesa i koji će nositi teret vraćanja ustavnih nadležnosti koje su neustavno prenesene na federalnu razinu, kao što je Ministarstvo kulture i obrazovanja i sve druge ovlasti, kako je definirano Daytonskim mirovnim sporazumom, te iz podijeljene nadležnosti između županija i federacije.
-    Posebno tražimo imena nositelja aktivnosti koji će implementirati Zaključke s 21. izvanredne sjednice Doma naroda, održane 06. lipnja 2014., a koji se odnose na branitelje Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

-    Za sve nositelje lista smatramo obvezujućim javno obraćanje hrvatskom narodu u BiH kako bi sa sigurnošću mogli utvrditi kako je osoba s liste osoba koja poznaje današnju negativnu političku zbilju hrvatskog naroda u BiH i koja može ponuditi konkretan program rješenja za popravljanje položaja hrvatskog naroda u BiH.
Smatramo kako nositelj liste na bilo kojoj razini mora podrazumijevati neupitnu nacionalnu i stručnu izvrsnost i upravo stoga želimo da upravo nositelji lista progovore o položaju hrvatskog naroda u BiH.
-    Tražimo uspostavu nacionalnog tužiteljstva u Hrvatskom narodnom saboru BiH koje će pripremiti i podnijeti kaznene prijave protiv osoba i institucija koje su zlonamjerno, politički i planski svjesno kršili ustav i zakon s ciljem slabljenja hrvatske nacionalne ustavno-pravne pozicije, preusmjeravanja novčanih sredstava, i koje će blagovremeno reagirati na svaku uvredu ili zlouporabu prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.
Konkretno, mi, Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata, tražimo da se podigne kaznena prijava protiv Zukana Heleza i njegovih suradnika, Vjekoslava Čambera i njegovih suradnika s Instituta za medicinsko vještačenje i Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje zbog kršenja ustava te zlouporabe ovlaštenja i položaja.

-    Tražimo da se naše hrvatsko Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH te Institut za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru stave u punu funkciju te da im se osiguraju potrebna sredstva za rad kako bi se mogli u potpunosti znanstveno uključiti u društveno-političke procese u BiH s jasnim ciljem zaštite i promicanja nacionalnih interesa na temelju provjerenih i utvrđenih činjenica i dokumenata. Mi ne želimo da nam drugi pišu i kroje povijest, negiraju nacionalnu kulturu i svakodnevno podvaljuju povijesne falsifikate, biraju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, biraju predstavnike u Domu naroda, povlače vitalne nacionalne interese protiv kanala na hrvatskom jeziku, te na taj način mijenjaju nacionalni i politički identitet hrvatskog naroda u BiH. Svi znamo kako takva politika prema hrvatskom narodu u BiH vodi samo ka jednom: stvaranju nove političke nacije u Bosni i Hercegovini, tj. bošnjačke nacije, koja pokušava izbrisati hrvatski identitet, jezik i kulturu hrvatskog naroda u BiH, što je nedopustivo i što smatramo prioritetom hrvatske nacionalne politike.

Komentara 2

RO
rosa
19:43 11.07.2014.

Zar Udruge proistekle iz domoviskog rata ne predstavljaju sve branitelje koji su bili a i sada su pripadnici i pristaše raznih političkih opcija ili su potpuno apolitični. Vrijeme je da ove Udruge proistekle iz domoviskog rata javnosti kažu da su ogranci HDZ BiH, a ako to nije tako onda se stidite da na taj način pravite podjelu u hrvatskom korpusu BiH pogotovo što dajete potporu čovjeku kojeg je zatvora spasilo korumpirano BiH pravosuđe gubljenjem dokaza kriminalnih aktivnosti "akademika".

CI
cinbenik
09:03 13.07.2014.

Sve lazno sa dominacijom HDZea.......Odakle tolike udruge.......ove one.....To potvrdjuje podijeljenost HVOa....Prestvanici udruga su ustvari HDZeovci,poslusnici na stetu Hrvata BiH........Dali su stvarno dostojni prestavljati branitelje u BiH....Naravno da nisu.....Vecina poginulih je iz prvih godina rata,naravno njima je umanjena vaznost,a nisu imali pojma da ratuju za HZHB,sada ih ,mrtve,uvjeravaju da jesu...........Vecina odlicja i mirovina su ustvari morali proci HDZe provjere,a ne ratne puteve,koji bi trebali biti garant ispravnosti podjele povlastica............HNS je takodje lazan,to je ustvari HDZe HNS..........To se napravilo da se stovori preduvjet da je HDZe stvarni prestavnik Hrvata...Umjesto da odgovaraju za nestanaka Hrvata Bosne,oni hobotnicom tjeraju preostale Hrvate da im daju podrzku,i pored toga sto im prodaju i preostala ognjista.....Naravno da su unistili sve demokratsko u Hrvata,pa su jedini koji ih mogu prestavljati,a svaki demokratski pokusaj se odmah proglasi neHrvatsvom....HDZe ce prestavljati Hrvate do zadnjeg Bosanskog Hrvata,a trebao bi izbiti lll S.R da bi se ostvario "treci",a koji bi trajao samo za vrijeme rata...........Pacija skola je povjesti Hrvata,i stradaju Hrvati po istom sablonu.....sada sa HDZeom...........Zivi bili pa vidjeli,da ce se sve "neHrvatske" prognoze obistiniti i da ce HDZe i dalje voditi Hrvate stranputicom i stradanjem mozda i do nestanka Hrvata Bosne........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?