Situacija i dalje napeta

Branitelji u FBiH najavili masovne prosvjede, vlast usvaja nove zakone

03.03.2018.
u 07:00

Bivši pripadnici Armije BiH ponovno su jučer blokirali promet na petlji Šićki Brod, članovi udruge “Zaboravljeni branitelji” podigli su šator u blizini graničnog prijelaza Bijača, a vlasti najavljuju kako će u idućih mjesec dana donijeti odluku o Zakonu o pravima razvojačenih branitelja. Tako bi se ukratko moglo opisati trenutačno stanje kada su u pitanju prosvjedi branitelja u Federaciji i naglo pogoršanje sigurnosne situacije zbog blokade većih cestovnih pravaca u ovom entitetu, piše Večernji list BiH.

Petnaest pitanja

- Zakon o pravima razvojačenih branitelja trebao bi riješiti 15 važnih pitanja za ovu populaciju. Od liječenja, preko zapošljavanja, doplate staža, do pomoći za najugroženije branitelje - rekao je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja. Da se spremaju novi problemi, jučer je potvrdio predsjednik Jedinstvene unije boraca Ismet Imamović. Gostujući u Novom danu na N1, Imamović je kazao kako ni jedna organizacija koja se nalazi pod okriljem Jedinstvene unije boraca nije izišla na ulicu niti je pozivala svoje članove da budu dio događanja posljednjih dana. - Mi smo 23. prosinca održali veliku skupštinu u Domu oružanih snaga, gdje smo donijeli odluku kako ćemo u travnju izići na prosvjede od 1. do 15. ako se ne donese Zakon o razvojačenim braniteljima. Obavijestili smo Vladu, ministra Bukvarevića i sve ostale. Zajednički smo sudjelovali u izradi zakona, nabrojeno je 15 do 16 prava koja su potreba branitelja. Bavili smo se dvije godine tim zakonom kako bismo ga napravili što kompletnijim, da prođe u Parlamentu - izjavio je Imamović. Zakon je predan 2016., a nakon gotovo godinu i pol dana dobili su obavijest da predloženi zakon nije dobio pozitivno mišljenje od Ministarstva financija. Sada će vlast promijeniti svoje mišljenje ili će se suočiti s novim masovnim prosvjedima. Ipak, Imamović ističe kako posljednji događaji u određenoj mjeri imaju političku pozadinu te je dodao kako je to rezultat udruga branitelja koje je kreirala politika.

Branitelji i poslušnici

- Država je formirala tri braniteljske organizacije, politika je pravila sebi poslušne. Svi koji su bili na vlasti, SDA, između ostalih - izjavio je. O prosvjedima branitelja, koji u Šićkom Brodu i dalje traju, Imamović je kazao kako među njima ima ljudi koji su u stvarnoj potrebi, ali i da ima ubačenih ljudi. Tvrdi da razgovore treba voditi na razini institucija FBiH. Jedinstvena unija boraca djeluje i na području TŽ-a, gdje prosvjedi traju i treći dan. - Nismo dio te priče. Pokušali smo razgovarati s tim ljudima, oni to ne žele. Alergični smo na neke braniteljske udruge, mi se razlikujemo - kazao je. Tvrdi da Vlada FBiH ima dovoljno novca za ispuniti zahtjev da svaki branitelj ima 25% prosječne plaće u FBiH, a to je 200 do 250 KM mjesečno. Taj prijedlog vrijedi za neke kategorije, ne za sve. Zahtjev od 6 KM po mjesecu provedenom u ratu je nerealan. Ako prijedlog Zakona o razvojačenim braniteljima ne bude usvojen i dođe do najavljenih prosvjeda u travnju, Imamović je kazao da će strogo voditi računa o svakom sudioniku i da neće dopustiti da netko manipulira masom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?