traže usvajanje zakona

Branitelji dali rok od 15 dana za sjednicu

18.03.2018.
u 11:00

Razvojačeni branitelji u FBiH službeno su predali Vladi i Parlamentu FBiH zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj bi trebali biti razmotreni problemi te kategorije stanovništva. Jedan od branitelja Amir Sultan kazao je za Avaz kako je Vladi i Parlamentu FBiH ostavljen rok za održavanje spomenute sjednice.

- Dali smo im rok od 15 dana za zakazivanje i održavanje sjednice. Nadamo se kako će biti razumniji nego prošli put - objasnio je Sultan. Dodao je kako će, ako se vlast ponovno ogluši na zahtjeve branitelja, oni morati opet izaći na ulice. - Blokirat ćemo ponovno FBiH, i to u većem obujmu nego prošli put. Sada imamo veću podršku i s nama su branitelji iz oko 30 općina u FBiH i dvije iz RS-a - istaknuo je. Prema njegovim riječima, obespravljeni branitelji neće odustati od svoja tri zahtjeva, a to su objavljivanje registra branitelja, ukidanje financiranja svim braniteljskim udrugama i braniteljski dodatak. Resorni federalni ministar Salko Bukvarević proteklih je dana obišao gotovo sve županije u FBiH i o toj temi razgovarao sa županijskim ministrima i predstavnicima udruga. - Ono što je najvažnije, prvi i osnovni zaključak je dogovoren da se sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju rješavati dijalogom u institucijama, od općina, županija, Federacije do države. Smatramo da je dijalog rješenje, a nikako ulica i to je, po mom mišljenju, vrlo važan stav koji smo uspostavili - izjavio je ministar Bukvarević nakon jednog od sastanaka sa županijskim i predstavnicima lokalnih vlasti. Također je naglasio kako će Federalno ministarstvo za pitanja branitelja u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputiti nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja. - Zakon o pravima razvojačenih branitelja bi trebao riješiti 15 važnih pitanja za tu kategoriju stanovništva. Od liječenja, preko zapošljavanja, doplate staža, do pomoći za najugroženije branitelje - rekao je Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja. Premijer FBiH Fadil Novalić je prije nekoliko dana, govoreći o zahtjevima branitelja, objasnio kako je registar čiju objavu traže urađen. - Sastavljen je registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite. S federalne razine je uneseno 129.600 korisnika i time se otvorio prostor da općine i županije unesu korisnike sa svojih razina. Kada je riječ o registru ukupne braniteljske populacije, svoj posao uradio je jedino TŽ i unio 119.000 imena. I nije točno da imamo 570.000 branitelja. Ne, netko se borio jedan dan, netko godinu ili deset dana. Kad se sve zbroji i oduzme, dobijemo oko 200.000 branitelja - kazao je Novalić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?