"BiH u brojevima"

Brakovi u BiH: Kada se djevojke najčešće odlučuju na ovaj korak, a kada muškarci

brak
07.02.2023.
u 17:59

Tijekom 2021. godine je sklopljeno 17.385 brakova. Najviše djevojaka je stupilo u brak u dobi od 20 do 24 godine - njih 5.720, a 6.046 mladića se u istoj dobi oženilo.

Agencija za statistiku BiH objavila je bilten "Bosna i Hercegovina u brojevima 2022" u kojoj je, između ostalog, navela podatke o sklapanju brakova. 

Naime, tijekom 2021. godine je sklopljeno 17.385 brakova. Najviše djevojaka je stupilo u brak u dobi od 20 do 24 godine - njih 5.720, a 6.046 mladića se u istoj dobi oženilo, piše Klix.ba.

Kada je riječ o vjenčavanju u razdoblju od 14. do 19. godine života, na ovaj korak su se odlučile 1.094 djevojke i 127 mladića. Ostale podatke možete pogledati u ljestvici ispod.

Foto: Agencija za statistiku BiH

Gotovo 20.000 brakova sklopljeno je 2017. godine, a najviše razvoda, tj. 3.091 zabilježeno je 2018. Razvod braka je postao učestala pojava u našoj zemlji, ništa drugačija u odnosu na druge europske zemlje i to osobito ako nije u sukobu i ako ne zahvaća mentalno zdravlje djece iz tog braka, kao i supružnika.

"Dobro bi bilo da imamo znatno više programa usmjerenih na prevenciju koji se bave obitelji kao osnovnom stanicom društva, da imamo više edukativnih sadržaja koji će biti dostupni na TV-u, a u kojima se govori o značaju adekvatnih komunikacijskih vještina, o poticanju sreće i dobrih međuljudskih odnosa, zadovoljstva životom, pa samim tim i poticanju kvalitete bračnih odnosa, bez da se nekoga uvjerava ili tjera da ostane u braku ako je nesretan, ili da se onaj drugi osjeća loše na bilo koji način što je izašao iz braka u kojem nije bio sretan", rekla je psihologinja Anela Hasangić za Klix.ba.

Foto: Agencija za statistiku BiH

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psihologinja Hasanagić kaže kako odgovor treba tražiti u uključenim stranama, dakle supružnicima. 

Prema njezinim riječima brak nerijetko ne opstaje radi nezrelosti jednog od supružnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije