Predstavnici Svjetske banke posjetili ZZO HNŽ

Bošnjak: Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ kontinuirano financijski stabilan

zzo hnz
27.04.2016.
u 14:20

Bošnjak je upoznao predstavnike Svjetske banke s radom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i dostignućima istog

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ Rade Bošnjak sastao se s predstavnicima Svjetske banke koje je predvodio Zahid Hasnain, vođa misije i stručnjak za javni sektor.

U uvodnom obraćanju Bošnjak je upoznao predstavnike Svjetske banke s radom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i dostignućima istog na polju uvođenja Sustava upravljanja kvalitetom po ISO standardu 9001:2008, podizanju kvalitete ovoga sustava prema TQM – u (Total Quality Management), uvođenju kontrolinga, napretku Zavoda u pravcu unaprjeđenja primarne zdravstvene zaštite, razvoju Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) te uvođenju DRG–a u bolnice.

Tijekom sastanka direktor Bošnjak i predstavnici Svjetske banke razgovarali su o programu analitičkog rada i pomoći vlastima u BiH u izradi srednjoročnog pristupa upravljanja u javnom sektoru, uključujući upravljanje ukupnim izdvajanjima za plaće, trenutačne i dugoročne potrebe za reformama upravljanja ljudskim resursima, kao i poboljšanje upravljanja u pružanju usluga.

Predstavnici Svjetske banke istaknuli su kako ovaj projekt rade u suradnji s MMF–om te imaju za cilj analizirati trenutno stanje u BiH i na osnovu istoga izraditi dokument preporuka usmjerenih u pravcu prevladavanja uočenih poteškoća i nedostataka.

Hasnainu i suradnicima Bošnjak je približio rad i nadležnosti Zavoda te funkcioniranje sustava zdravstva pojašnjavajući način na koji Zavod prikuplja sredstva i ista transferira zdravstvenim ustanovama koje pružaju zdravstvenu zaštitu osiguranicima Zavoda. 

Također, upoznao ih je i s poteškoćama s kojima se Zavod svakodnevno suočava zbog ne postojanja određenih zakonskih rješenja, zbog izdataka koje Zavod plaća a zakonski mu ne pripadaju kao i zbog velikih dugovanja prema Zavodu (cca. 45 milijuna) koja imaju privatne i državne tvrtke na osnovu neuplaćenih doprinosa iz ranijih godina.

Unatoč svim problemima s kojima se Zavod suočava direktor Bošnjak je istaknuo kako Zavod, još uvijek, sve svoje financijske obveze prema zdravstvenim ustanovama, ljekarnama, ortopedskim kućama i svim drugim partnerima izvršava blagovremeno, odnosno Zavod je kontinuirano financijski stabilan i solventan što su predstavnici Svjetske banke pohvalili i pozdravili, priopćeno je iz ZZO HNŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?