Rasprava o hrvatskom pitanju

Bošnjačka strana prekrižila Dayton, građanska BiH izgovor za hegemoniju

15.05.2022.
u 15:00

Ugledni engleski novinari, stručnjaci u međunarodnim odnosima i hrvatski lobisti upozorili su u jednosatnoj raspravi na Twitterovoj usluzi Space na opasnost od preglasavanja Hrvata na izborima

Raspravu o hrvatskom pitanju u BiH na usluzi Space na Twitteru organizirali su britanski novinari Rory Gallivan i Brian Gallagher tijekom kojega je niz govornika upozorio da se BiH ususret jesenskim izborima nalazi pred kulminacijom jedne od najvećih poslijeratnih kriza zbog prijetnje da Bošnjaci posve izbace Hrvate iz vlasti s razine Federacije BiH i države, a što bi moglo voditi raspadu zemlje, piše Večernji list BiH.

Gallagher je naveo kako je Daytonski sporazum jasno odredio raspodjelu vlasti, no da su taj sustav poremetili međunarodni dužnosnici te bošnjačka politika.

Poremećen odnos

- Daytonski sporazum omogućio je izbor članova Predsjedništva trima narodima. Međunarodni dužnosnici napravili su određene loše poteze s izmjenama zakona. Izbor Željka Komšića dosta je poremetio odnose Hrvata i Bošnjaka. Srbima je to poslužilo da se dodatno odmaknu od Sarajeva - smatra on. Dodao je kako su u izbornoj reformi Hrvati predstavili prijedloge po kojima se otklanja diskriminacija prema manjinama, no da je takvo što bošnjačka strana odbila.

- Hrvati su predstavili prijedlog po kojemu se svi mogu kandidirati. Tvrdoglavost Bošnjaka i međunarodne zajednice dovela nas je do ove situacije. Hrvatski izborni distrikt bio bi od znatne pomoći. To imamo diljem Europe, od Belgije, Švicarske, pa čak i u Velikoj Britaniji. Bio bi to put naprijed - smatra Gallagher. Ocijenio je pogrešnim povezivanje članstva Finske i Švedske u NATO-u, na čemu inzistira hrvatski predsjednik Zoran Milanović s rješavanjem hrvatskog pitanja u BiH. Vjeruje kako bi međunarodna zajednica trebala napraviti pritisak na bošnjačku stranu. - Bilo bi u interesu EU-a da se pritisnu Bošnjaci kako bi se napravio dogovor. To je sigurnosno pitanje. Tamo ima više od milijun stanovnika koji imaju i europsko državljanstvo. Ovi izbori su pred vratima, a Bošnjaci su razvili niz tehnika kao što je i lažno predstavljanje kao da su oni Hrvati. Izbori u listopadu mogli bi dodatno marginalizirati Hrvate, što bi bilo loše za stabilnost BiH - smatra ovaj engleski novinar. Dr. Marta Vrbetić, iz centra Woodrow Wilson u Washingtonu, ističe kako se BiH nalazi pred najozbiljnijom krizom od Daytona.

- Ovo nije samo pitanje Hrvata, nego pitanje BiH. Ovo je najdublja kriza u kojoj se zemlja nalazi od potpisivanja Daytona. Ne mislim da BiH može preživjeti ovu krizu. Bošnjaci se ponašaju kao da više nemaju nikakve obveze prema Daytonu. Kako ćete odgovoriti na srpski separatizam ako Bošnjaci više ne žele podjelu vlasti? BiH ne može preživjeti bez kompromisa. Dayton je bio taj kompromis - istaknula je Vrbetić. S obzirom na najave dijela bošnjačkih stranaka i aktivista kako će preuzeti nadzor nad hrvatskim klubom u Domu naroda te ponovno nametnuti člana Predsjedništva, suradnica centra Woodrow Wilson ističe kako bi se u tom slučaju moglo "svjedočiti raspadu BiH unatoč obnovljenom međunarodnom angažiranju kako bi se spriječila ruska destabilizacija zemlje". Predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCACF) Steve Rukavina istaknuo je kako je u više razgovora tvorac Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrooke isticao kako nitko nije smatrao ispravnim omogućiti Bošnjacima da preglasaju Hrvate u Domu naroda ili Predsjedništvu BiH. Dodao je kako je voditelj odjela za Europu i Aziju pri State Departmentu Gabriel Escobar u više navrata isticao da je potrebno Hrvatima zajamčiti mogućnost biranja vlastitih predstavnika, no da se sadašnji "američki veleposlanik (Michael Murphy) povlači od obveze da se to i ostvari".

Kontrola Doma naroda

Gallagher je dodao kako je strateški interes RH očuvati ravnopravnu poziciju Hrvata i državu BiH te da bošnjačka strana ne "želi dogovor, a građansku državu koriste kao izgovor za hegemoniju". Smatra da takav scenarij međunarodna zajednica mora spriječiti. Vrbetić je pak dodala da je očito cilj bošnjačkih stranaka stvaranje bošnjačke državice od FBiH, i to zaposjedanjem Doma naroda. - Ključni je problem u Domu naroda gdje se nastoji dobiti šest od 17 Hrvata kako bi pretvorili Federaciju BiH u bošnjački entitet - smatra ona. Podsjetila je kako se u hrvatskome klubu nalaze Bošnjaci koji se lažno izjašnjavaju kao Hrvati. I njezina je teorija da će Srbi ubrzati razlaz s BiH ako se Hrvate isključi iz vlasti. • 

 

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mijat
05:33 16.05.2022.

"Gabriel Escobar u više navrata isticao da je potrebno Hrvatima zajamčiti mogućnost biranja vlastitih predstavnika, no da se sadašnji "američki veleposlanik (Michael Murphy) povlači od obveze da se to i ostvari".... Tko glumi u zadnjoj roli? Gabriel Escobar ili Michael Murphy?

AL
Alle
19:58 15.05.2022.

Ako ne priznaju Dayton, ne priznaju ni Federaciju, pa je ni nema znači nazad u HRHB :P

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?