Zašto su reakcije iz Sarajeva na izjavu izraelskog Veleposlanstva neopravdane

Bošnjačka se politika prema Izraelu uvijek odnosila licemjerno i neiskreno

bošnjaci izrael
13.08.2022.
u 09:15

Pravu salvu negativnih reakcija i komentara u Sarajevu izazvala je službena izjava izraelskog Veleposlanstva za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani, a u kojoj se, među ostalim, pozdravljaju hrvatski prijedlozi za izbornu reformu.

Židovska zajednica za potrebe

Reakcije su se kretale od ocjena da je izraelska vlada pogrešno informirana o procesima u BiH i da je to posljedica lobiranja hrvatskih predstavnika u Izraelu do neumjesnih i optužujućih poruka na račun Države Izrael. Naravno, kako to obično biva sa sarajevskom autističnom politikom, svi su krivi osim nje, piše portal Večernjeg lista BiH.

Činjenica je, međutim, da srpska i hrvatska strana u kontinuitetu nastoje graditi dobre odnose BiH i Izraela, dok bošnjačka politika malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu isključivo koristi kada joj je potrebno zamazati oči svijetu multikulturalizmom i navodnom borbom za politička prava pripadnika manjina. Pri tome bošnjačke stranke, baš kao i u slučaju Roma (čijeg samoproglašenog predstavnika Dervu Sejdića svakodnevno zloupotrebljavaju), ne rade ništa kako bi Židovima “ustupile” ijednu od pozicija koje imaju u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti na bilo kojoj razini. Uostalom, i sama činjenica da u Sarajevu danas živi svega nekoliko stotina Židova, a da je ta zajednica prije rata imala više tisuća osoba, dovoljno govori sama za sebe.

Što se tiče bošnjačke politike prema Državi Izrael, ona je prilično licemjerna. Za razliku od izraelske politike koja je prema BiH uvijek bila uravnotežena i konstruktivna, bošnjačka politika, koja dominantno upravlja i diplomatskom mrežom BiH, pokazuje otvorenu naklonost prema palestinskoj strani u izraelsko-palestinskom sporu. Neslužbeno se čak simpatizira i radikalne skupine na palestinskoj strani te organizira skupove na kojima se govori protiv Izraela, piše Večernjak. Pritom se u Izraelu nimalo blagonaklono ne gleda na utjecaj koji njegov najveći neprijatelj Iran ima na sarajevsku političku scenu. Potvrdila je to prepirka izraelskih i iranskih diplomata na Twitteru oko prosvjedne note koju je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila Izraelu.

Javna je tajna i da bošnjački političari, u strahu od reakcije svoje javnosti, izbjegavaju odlaske u Izrael i uopće suradnju s tom državom. Ignorira se i za Izrael i židovsku zajednicu općenito najosjetljivije pitanje, a to je antisemitsko nasljeđe iz Drugog svjetskog rata. Za razliku od Mostara, u kojem su preimenovane ulice koje su bile nazvane po osobama koje su u Drugom svjetskom ratu bile na strani fašista, u Sarajevu se i danas vode isprazne polemike o tomu, ali nazivi ulica i škola se ne mijenjaju. Brojni su nazivi ulica i ustanova u Sarajevu koje nose ime po osobama povezanima s nacističkim režimom iz Drugog svjetskog rata. Jedna od takvih je Ulica Mustafe Busuladžića, intelektualca koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Židova. Prethodno je Veleposlanstvo Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani uputilo Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH prosvjednu notu zbog odluke Skupštine Sarajevske županije i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

Sporne ulice u Sarajevu

U prosvjednoj noti iz Veleposlanstva Izraela priopćeno je kako se izražava žaljenje zbog toga što su županijske vlasti odobrile takvu odluku, osobito uzimajući u obzir činjenice da je većina Židova u BiH ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga “s kojima se identificirao Busuladžić”. Ili pak Ulica Huseina Đoze, koji je bio imam 28. regimente Handžar divizije, vojne jedinice u sastavu Waffen SS-a tijekom Drugog svjetskog rata, divizije čiji su pripadnici počinili ubojstva nad 22 Židova u Tuzli. Nažalost, u Sarajevu i dalje nastavljaju egzistirati ulice i škole Mustafe Busuladžića, Huseina Đoze i drugih koji su surađivali s nacističkim režimom u Drugom svjetskom ratu, a Sarajlije i dalje hodaju ulicama poklonika fašizma i nacizma. Imajući u vidu prijateljski i korektan odnos Države Izrael prema BiH i njezinim unutarnjim problemima, zadnja reakcija izraelskog Veleposlanstva potpuno je logična i očekivana. S druge strane, očito je da iz Sarajeva nikada nije uzvraćeno istom mjerom. Borba protiv antisemitizma vodi se konkretnim potezima, a ne ispraznom i često licemjernom retorikom. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije