Reforme važne za europski put zemlje žrtve nacionalizma

Bošnjačka oporba najavljuje blokadu europskih reformi kroz državni Dom naroda

28.09.2023.
u 18:56

Bošnjačka oporba na državnoj razini najavila je kako će blokirati sve važne zakone kamuflirajući to obranom nacionalnih, probosanskih interesa, a u suštini provodeći politiku destruiranja svakog mogućeg napretka jer znaju da je to najbolji način rušenja projekta "trojke" koja, unatoč svim problemima s partnerima, pokazuje ozbiljne iskorake i spremnost na kompromis te dijalog, piše Večernji list BiH. Tim su tonom obojeni zaključci Predsjedništva SDA, ali i poruke njihova partnera, čelnika Stranke za BiH Semira Efendića.

- Ovo što traže Dodik i Čović znam da neće proći. Mi iz oporbe to možemo zaustaviti, konkretno u Domu naroda. Ti zakoni koji idu na štetu države neće proći. Uzalud pričaju o protjerivanju stranih sudaca iz Ustavnog suda kada to ne mogu realizirati. Uzalud pričaju o Izbornom zakonu onakvom kakav je obećao Čoviću dio stranaka iz Sarajeva. Neka se posvete barem nekim drugim poslovima koje mogu realizirati - rekao je Efendić. Takvo što doslovno stoji u zaključku SDA koji ne propušta priliku optužiti "trojku", odnosno stranke SDP BiH, Našu stranku te Narod i pravdu, za izdaju nacionalnih interesa. Otišli su i korak dalje te su interes ove skupine bošnjačkih stranaka predstavili interesom države BiH.

"Oslabili" poziciju

- "Trojka" je dosadašnjim ustupcima ozbiljno oslabila poziciju probosanskih snaga. Novi ustupci, o kojima se intenzivno pregovora sa SNSD-om i HDZ-om, a koji se odnose na Izborni zakon, Ustavni sud BiH, državnu imovinu i Središnje izborno povjerenstvo, bespovratno bi naštetili interesima države Bosne i Hercegovine - naveli su iz SDA. Istim rječnikom dali su savjete kako bi se trebali ponašati u "trojki", a što znači odbaciti svaku mogućnost dogovora i kompromisa. - Postoje "crvene linije" ispod kojih ni jedna probosanska stranka ne smije ići. U slučaju Izbornog zakona to su presude Europskog suda za ljudska prava. Također, pitanje državne imovine mora se rješavati u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, a ni pod koju cijenu ne smije se dopustiti da se u funkcioniranje Središnjeg izbornog povjerenstva uvede nacionalno načelo odlučivanja, a time i nacionalni veto na odluke ove institucije. Neprihvatljivo je donošenje bilo kakvog zakona kojim bi se uređivao rad Ustavnog suda BiH jer je to pitanje riješeno izravno Ustavom BiH. Također je neprihvatljivo da u radu Ustavnog suda BiH ne sudjeluju suci koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava - naveli su iz SDA. Sve to zaključili su poznatim epitetom - izdaja. - Eventualni pristanak "trojke" na bilo što od navedenog predstavlja izdaju interesa Bosne i Hercegovine. Sam pristanak i na razgovore o ovim temama i formiranje radnih skupina predstavlja ugrožavanje interesa države Bosne i Hercegovine - dodali su. Treba, međutim, podsjetiti kako je o svim tim temama SDA već pregovarao s hrvatskim odnosno bošnjačkim partnerima. Dapače, s HDZ-om BiH potpisao je sporazum o izmjenama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine u kojemu eksplicitno stoji kako će se raditi na donošenju rješenja kako bi se provele sve presude Europskoga suda za ljudska prava te Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje. No, danas ništa od toga SDA nije prihvatljivo te zbog toga proziva "trojku" za izdaju nacionalnih interesa. Uostalom, SDA se nikada ne bi našao izvan vlasti da se njegova politika nije svela na proizvodnju mržnje, izazivanje podjela i straha nasiljem, pa čak i ratom.

Trojanski konj

Unatoč svemu, ova stranka ima važne poluge kako zaustaviti sve zakone za koje procijeni da su u korist "trojke", odnosno promjene destruktivne paradigme koju su godinama provodili zajedno ponajprije s Demokratskom frontom, a što je rezultiralo daljnjim zaostajanjem i podjelama BiH. Svjestan je toga Samir Efendić, čelnik Stranke za BiH, koja se svojedobno gurala u savez s "trojkom", ali ponajprije kao njezin trojanski konj. O tome svjedoče njegovi istupi koji zapravo govore da će se bilo kakav iskorak smatrati izdajom bošnjačkih interesa. -Jačanje entiteta do krajnjih granica, slabljenje države do besmisla, što je u velikoj mjeri i napravljeno. Separatistički put entiteta RS, počinjen je genocid, potpisan je mir, ali se ciljevi nastavljaju realizirati i u miru. Tu je smetnja Ustavni sud. Kada je u pitanju HDZ, također se zadire u Ustav njihovim zahtjevima za izmjene Izbornog zakona - smatra Efendić. Njegova stranka SDA te DF ponajprije računaju kako će četiri od pet izaslanika u državnome Domu naroda uspjeti posve sabotirati "trojku" jer je tamo samo jedan njihov zastupnik od ukupno pet. SDA i DF mogu nedolaskom na sjednice posve blokirati rad Doma naroda obezvrjeđujući posve parlamentarni rad. Naime, kvorum nužan za odlučivanje u Domu naroda čini devet izaslanika, uz uvjet da su prisutna najmanje tri bošnjačka odnosno tri hrvatska i tri srpska izaslanika. Uz to, za svaku odluku aktualni bošnjački Klub može uložiti veto. Treba reći kako je to i u prošlosti najčešće bio slučaj jer su bošnjački izaslanici najviše puta uložili takav prigovor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?