Reagiranje HNS-a na tvrdnje SDA

Bošnjaci nameću Hrvatima predstavnike, a ne obrnuto

storyeditor/2023-01-19/berina_PXL_170123_97818739.jpg
20.01.2023.
u 21:40

HNS BiH je u potpunosti odbacio manipulativne izjave SDA u povodu imenovanja rukovodstva Doma naroda FBiH

Izbor vodstva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH poslužio je ovoga tjedna za bjesomučnu hajku SDA i njegovih satelita kako su stranke HNS-a i HDZ-a BiH dokinule načelo legitimnog političkog predstavljanja tako što su podržale kandidata Naroda i pravde za dopredsjedatelja Doma umjesto dužnosnice SDA, piše Večernji list BiH.

Naime, za predsjedatelja Doma izabran je hrvatski dužnosnik Tomislav Martinović, inače član HDZ-a BiH, a za dopredsjedatelje srpski Slađan Ilić iz SDP-a BiH te Izen Hajdarević iz političke stranke Narod i pravda, a ne Aida Obuća iz SDA. To je poslužilo za tvrdnje kako je HDZ BiH izbrisao legitimno političko predstavljanje jer unutar bošnjačkoga Kluba SDA i njemu bliski DF imaju 13 od 23 ruke.

Reakcija HNS-a

Reagirao je HNS BiH koji je u potpunosti odbacio manipulativne izjave Stranke demokratske akcije (SDA) u povodu imenovanja rukovodstva Doma naroda FBiH. - SDA već više od dva desetljeća promovira puzajuće ukidanje temeljnih ustavnih načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda na štetu Hrvata u Federaciji i BiH. Pozivanje stranke SDA na legitimno predstavljanje je licemjerno i gnjusno. HNS podsjeća da su izaslanike u Dom naroda Federacije BiH okupljene oko koalicije “osmorke” i SDA izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati - priopćeno je iz HNS-a BiH.

Objasnili su kako Hrvatima u BiH pripadnici drugih naroda već desetljećima biraju predstavnike, čime se krši Daytonski sporazum. Najeklatantniji primjer je četvrti put izbor nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH s kojim SDA godinama tijesno surađuje. HNS podsjeća da SDA šest godina sustavno bojkotira dogovor s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”.

- SDA godinama potpisuje sporazume kojih se kasnije ne pridržava. Pred očima cijeloga svijeta bojkotirao je provedbu mostarskoga sporazuma od 2020. o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda. Štoviše, SDA je sustavno lobirao protiv provedbe odluke Ustavnoga suda u predmetu “Ljubić”. Vodeći akter ukidanja konstitutivnosti Hrvata u BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović u više je navrata javno istaknuo kako s hrvatskim liderima i međunarodnom zajednicom nije pregovarao u dobroj vjeri, nego se “vrtio u krug i našao način da vrijeme prođe” - navode iz HNS-a BiH. Odbacili su mogućnost suradnje sa SDA jer je ta stranka postala izvor nestabilnosti između Bošnjaka i Hrvata. - Suradnja HNS-a BiH sa SDA na državnoj i entitetskoj razini je, među ostalim, nemoguća sve dok je na njegovu čelu vodstvo koje promovira politike suprotne onima Europske unije, uključujući sve tješnju vanjskopolitičku suradnju s režimom u Iranu i drugim neeuropskim akterima koji sustavno krše ljudska prava i promoviraju nestabilnost - naveli su.

Kupnja mandata

Djelomično ima istine kako se izborom dužnosnika uime stranaka “osmorke”, a ne SDA dijelom narušilo načelo poštivanja većinske volje konstitutivnih naroda, čak i unatoč činjenici što je SDA posredstvom ucjena, prijetnji i korištenja duboke države došao do sadašnjeg rezultata. No, to bi pitanje, s obzirom na to da otvara prijepore, bilo potrebno urediti novim dogovorom koji uređuje i pitanje posrednih izbora. No, još važnije od toga zapravo je, kako to tumači isključivo presuda “Ljubić”, dobiti iskaz političke volje konstitutivnih naroda ili manjina, odnosno ostalih u ovome federalnom domu kroz izbor njihovih izaslanika. Što sada nije slučaj. I dok su sva 23 bošnjačka izaslanika rezultat volje bošnjačkih birača, dotle je petero izaslanika u hrvatskome Klubu još uvijek doslovno izabrano bošnjačkom političkom voljom. Jednako vrijedi i za većinu srpskoga Kluba u Domu naroda, ali i 100 posto ostalih odnosno manjina politički su predstavnici bošnjačkih stranaka i birača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije