Jonathan Moore

Bošnjaci, Hrvati i Srbi su moji heroji i inspiracija

Jonathan Moore
14.08.2017.
u 09:55

Aktualni šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore, nakon tri godine završava s mandatom i odlazi iz naše zemlje.

Kao profesionalni diplomata u BiH boravio je više puta na različitim zadacima. U BiH je bio na dužnosti savjetnika šefa Misije OSCE-a 1996. i zamjenika veleposlanika SAD-a od 2009. do 2012. godine. Moore u intervjuu za Radiosarajevo.ba kaže kako su ljudska prava svugdje u svijetu, pa tako i u BiH pod prijetnjom. 

- Vidimo i previše populizma, retorike, posebno sa strane političara ali, ne samo od njih. Mnogo pojedinaca piše svoje komentare, previše je govora mržnje, užasnih riječi i retorike. Moramo obnoviti, zaštiti, i braniti ljudska prava i principe, uključujući naravno slobodu govora. Mnogo ljudi upravo zlouporabljava slobodu govora u BiH, ali i u drugim zemljama, kaže Moore. 

- Naša misija jesu predavanja i stalne lekcije o ljudskim pravima, da ih moramo braniti u bilo kojem slučaju. Ovih dana vidjeli smo prijetnje smrću novinaru, kao i fizički napad u Kiseljaku na ženu i maloljetno dijete. Ljudska prava su stalno napadana. Što se tiče napretka u BiH, generalna ocjena je da od općih izbora 2014. godine na ovamo ima napretka. Vidjeli smo i pozitivne reakcije nakon inicijative Europske unije, odnosno Berlina i Londona, za reformama. Posmatrajući čitavu regiju, također postoji napredak, rekao je Moore. 

- Ostalo je malo više od godine dana do novih općih izbora, šanse za veliki napredak su male. Nadamo se da će nakon tih izbora biti formirane nove koalicije. Bilo je i posebno tada, u toj prvoj fazi, 2014. - 2015. godine nekoliko koraka. Na kraju, moram dodati, na lokalnoj razini stalno vidim pozitivne primjere i napredak. Nije samo riječ o toleranciji, nego i poštivanje prema susjedima u najmanjim mjesnim zajednicama, u ruralnim krajevima. Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive zajedno, imaju iste vrijednosti i istu tešku sudbinu. Oni su moji heroji i inspiracija, istaknuo je Jonathan Moore. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije