Izbori u Stocu na čekanju:

Bošković je regularan načelnik, odluka o kaznama za nasilnike sljedećeg tjedna

24.12.2016.
u 07:00

Eventualnu odluku o održavanju izbora u Stocu Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH moglo bi donijeti nakon nove odluke Prizivnog odjela Suda BiH koja se očekuje sljedećeg tjedna, a u međuvremenu je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio kako neće popustiti kako bi Stolac dobio proračun kao što je to bilo u slučaju Mostara. Za razliku od pojedinih stranih dužnosnika, vlastima u Stocu je jasno kako mandat načelnika nije istekao.

Čeka se na Sud BiH

“Ako Izborni zakon Bosne i Hercegovine tumačimo na način da je Ljubo Bešlić gradonačelnik Mostara, premda nije biran godinama, onda je primjenom istoga tumačenja Stjepan Bošković i dalje načelnik Stoca”, smatraju predstavnici hrvatskih vlasti u Stocu. Na to su reagirali bošnjački predstavnici čije navode ponavljaju i pojedini međunarodni diplomati bez obzira na to što Izborni zakon BiH drukčije tvrdi. Naime, član Središnjeg izbornog povjerenstva Vlado Rogić istaknuo je da Izborni zakon jasno precizira kako mandat zakonodavnog tijela odnosno Općinskog vijeća Stolac traje četiri godine. “Kada je u pitanju načelnik, u ovome slučaju načelnik Stoca, zakonskih odredbi nema”, rekao je Rogić, čime je demantirao tvrdnje pojedinih međunarodnih diplomata. Tjedan i pol nakon što je SIP donio odluku glede kažnjavanja izgrednika u Stocu, kandidata za načelnika bošnjačke Inicijative za Stolac Salmira Kaplana, nositelja liste te inicijative Demira Mahmutčehajića, koji je i čelnik lokalnog SDP-a BiH, te Ahmeta Ljubovića, kandidata na toj listi, cijeli spis je upućen na odlučivanje Sudu BiH. Doznaje se kako je ovoga puta spis koji je upućen Sudu BiH temeljitije sastavljen. Posljednji put su stručne službe SIP-a doslovno poslale spis iz kojega je izbačen bilo kakav dokaz o njihovoj odgovornosti za nasilje. Protiv njih trojice podignuta je i optužnica pred Općinskim sudom u Čapljini zbog nasilnog prekida izbora te premlaćivanja predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji je zadobio ozljede opasne za život. SIP je zbog toga i niza drugih prekršaja odlučio da se njihova imena brišu s listi za izbore u Stocu. U petak je Stolac posjetio predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i razgovarao s bošnjačkim političkim predstavnicima.

Nove žalbe

“Nećemo amnestirati pogreške koje je napravio SIP u slučaju Stoca. Mora se omogućiti da ovaj grad dobije proračun. Za Stolac s HDZ-om nismo približili stavove. Ovo nije ničiji prostor i svi moraju biti jednakopravni”, kazao je Izetbegović nakon sastanka s predstavnicima Bošnjaka. Najavio je da će se žaliti na odluke kojim su nasilnici skinuti s izbornih listi. “Ići ćemo ponovno sa žalbama i tužbama, ali SIP mora omogućiti održavanje izbora u Stocu”, kazao je Izetbegović. Kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan, kojeg je SIP najnovijom odlukom ponovno skinuo s kandidatske liste, kazao je da javnost ne razumije o kakvoj se diskriminaciji radi na nacionalnoj osnovi u Stocu, optuživši HDZ da želi punu kontrolu u tom gradu. “SIP je politički motiviran, djeluju proturječno svojim odlukama, ne zanimaju ih pravo ni zakon. Uglavnom, mi nećemo pristati na režirane izbore u Stocu”, kazao je Kaplan dodajući da će nastaviti borbu za pravdu i fer izbore. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije