Organizacija CZ nije zadovoljavajuća

Bosansko Grahovo bez civilne zaštite, a Ravno bez povjerenstva za procjenu šteta

26.04.2016.
u 07:00

U pogledu stanja organiziranosti civilne zaštite u Federaciji BiH, koncem 2015. godine može se konstatirati da su u svim županijama organizirana tijela uprave civilne zaštite, stožeri civilne zaštite i operativni centri civilne zaštite, s tim da u nekim županijama još nije uvijek osiguran rad ovih centara neprekidno 24 sata, navodi se u izvješću o radu Federalnog stožera civilne zaštite u 2015. godini, piše Večernji list BiH.

Organiziranje civilne zaštite

U svim općinama u Federaciji BiH formirane su službe civilne zaštite i općinski stožeri civilne zaštite, osim u općini Bosansko Grahovo. Županijska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih i drugih nepogoda također su oformljena u svim županijama i općinama, osim u općini Ravno. Iako je Stožer u više navrata od donošenja Zakona o zaštiti i spašavanju sugerirao vladama županija, načelnicima općina i gradova da, zbog stanja organiziranosti sustava zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u županijama i u općinama, intenziviraju aktivnosti na organiziranju županijskih i općinskih struktura civilne zaštite, stanje organiziranosti civilne zaštite u FBiH još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. I u 2015. nastavljene su intenzivne aktivnosti na provedbi tog zakona, što je neposredno doprinijelo poboljšanju stanja u pogledu uspostave predviđenih struktura sustava zaštite i spašavanja u svim županijama i u većini općina u Federaciji BiH.

“Stožer još uvijek ne može u potpunosti biti zadovoljan ukupnim stanjem organiziranosti zaštite i spašavanja, odnosno civilne zaštite u FBiH, iako smatramo da u odnosu na ranije razdoblje ima poboljšanja u pogledu osiguranja osnovnih uvjeta za funkcioniranje i daljnji razvoj sustava zaštite i spašavanja”, navodi se u izvješću.

Intenzivirati aktivnosti

Zbog svega toga, u idućoj godini će se nastaviti intenzivne aktivnosti na poboljšanju sustava zaštite i spašavanja, kao i na izradi i donošenju osnovnih razvojnih i planskih dokumenata u ovoj oblasti, što će se kontrolirati osobito kroz inspekcijski nadzor, a s čim će Stožer i Vlada FBiH biti detaljno upoznati. Stožer je u 2015. redovito informiran sa svim aktivnostima koje je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, u čijem su sastavu situirani poslovi civilne zaštite, tj. zaštite i spašavanja. “U pogledu ostvarivanja suradnje Stožera s federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, poduzećima i drugim pravnim osobama te nevladinim organizacijama i udrugama, može se konstatirati da je ta suradnja bila vrlo dobra i da u idućem razdoblju treba jačati i proširivati sve oblike takve suradnje”, navode u Stožeru. To se odnosi na suradnju s Ministarstvom obrane BiH, odnosno s OS-om BiH, Crvenim križem FBiH i drugim nevladinim organizacijama i udrugama. Kad su u pitanju aktivnosti Stožera u 2015., može se konstatirati da je Stožer obavio sve planirane redovite i izvanredne zadaće koje proizlaze iz Zakona o zaštiti i spašavanju, Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, odnosno iz djelokruga rada Stožera, zahtjeva Vlade FBiH, Ministarstva sigurnosti BiH i drugih nadležnih tijela BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?