Visoki predstavnik Europske unije

Borrell u Vijeću sigurnosti govorio o BiH, evo što je poručio

josep borrell
23.02.2023.
u 21:34

Visoki predstavnik Europske unije Josep Borrell obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj se govorilo o misijama i suradnji Europske unije i UN-a na rješavanju kriznih situacija, ali i očuvanju mira u svijetu. Borrell je veći dio svog govora, kako se i očekivalo, posvetio događajima u Ukrajini i načinima na koje UN i EU surađuju po ovom pitanju. Tijekom svog izlaganja Borrell je također spomenuo situaciju u BiH, ali i ono što se događa u dijalogu Srbije i Kosova.

“Bosna i Hercegovina. Pozdravljam jednoglasno produženje izvršnog mandata EUFOR ALTHEA za još jednu godinu. Hvala na ovoj odluci jer ovo osigurava da ALTHEA može nastaviti podržavati vlasti u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja za sve građane. I znam koliko ljudi u Bosni i Hercegovini cijene misiju EUFOR-a. Status kandidata za članstvo u EU dao je jasan signal da je budućnost zemlje u Europskoj uniji. Oni su se prošli tjedan sastali s političkim rukovodstvom i razgovarali o potrebi provođenja neophodnih reformi kako bi se brže napredovalo na ovom putu, koji je najbolji način da se osigura mir, stabilnost, demokracija, sloboda i napredak za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Borrell, javlja N1

Nastavljajući o regiji Zapadnog Balkana, Borrell je najavio sastanke koji slijede idući tjedan na kojima će se naći Aleksandar Vučić i Albin Kurti.

“Radim na dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao koordinator ovog dijaloga koji su odobrile UN o normalizaciji odnosa. Nalazimo se u ključnoj fazi i nadam se da ću u idućem tjednu moći ponuditi pozitivne rezultate. EU je strankama predstavila prijedlog kojim bi se proces normalizacije stavio na čvrst pravac koji je okrenut budućnosti. U ponedjeljak ću imati sastanak na visokoj razini s dvojicom lidera Beograda i Prištine, predsjednikom Srbije i premijerom Kosova kako bismo vidjeli je li ovaj angažman ozbiljan, čvrst i predstavlja jasan put za normalizaciju odnosa između ove dvije zemlje”, zaključio je Borrell.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?