visoki predstavnik EU

Borrell: Održavanje bliskih veza s Rusijom nije kompatibilno s procesom pristupanja EU

josep borrell
22.05.2023.
u 21:34

Visoki predstavnik je partnerima sa Zapadnog Balkana poslao snažnu poruku da moraju iskoristiti zamah u procesu proširenja koji je stvoren brzim napretkom Ukrajine i da je sada vrijeme da ubrzaju reforme

Ministri vanjskih poslova zemalja EU, u sklopu sastanka Vijeća za vanjske poslove (FAC) razmijenili su mišljenja o Zapadnom Balkanu, a na ručku su neformalno razgovarali s kolegama iz šest zemalja regije.

Rasprava je bila usredsređena na ruski utjecaj koji ima namjeru ukloniti kandidate Zapadnog Balkana s njihovog europskog puta, priopćeno je iz sjedišta EU.

- Pozdravili smo strateške i hrabre izbore nekih od njih [zemalja Zapadnog Balkana] koje su se u potpunosti uskladile s našom vanjskom politikom i sankcijama. Također smo ukazali i onima koji se još nisu u potpunosti uskladili, ili se uopće nisu, posebno Srbiji, da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa procesom pristupanja EU. Također, to šteti njihovim nacionalnim interesima - rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Visoki predstavnik je partnerima sa Zapadnog Balkana poslao snažnu poruku da moraju iskoristiti zamah u procesu proširenja koji je stvoren brzim napretkom Ukrajine i da je sada vrijeme da ubrzaju reforme, usklade se sa standardima EU i počnu pripremati njihova društva za pristupanje.

Visoki predstavnik je spomenuo i dijalog Beograda i Prištine i potvrdio kako EU očekuje da obje strane prekinu tenzije i međusobne provokacije, te da u potpunosti i brzo implementiraju Sporazum na putu normalizacije odnosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?