Posebni predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost

Borrell odgovorio na zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa BiH

josep borrell
16.03.2022.
u 07:15

Posebni predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell odgovorio je na zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

– Kao što je navedeno u Ugovorima, EU je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava manjina. To su vrijednosti zajedničke za sve države članice u društvima u kojima preovladava pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost među žena i muškarcima. Svaka europska država koja poštuje vrijednosti EU i predana je promovirati ih može tražiti da postane članica, piše Borrell.

– Bosna i Hercegovina ima kredibilnu europsku perspektivu, kao što je to potvrdilo i Europsko vijeće u prosincu 2021. godine. Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo, i tiču se demokracije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prva i reforme javne administracije, navodi Josep Borell.

Dodaje da su izgradnja mostova između ljudi, država i kultura ključni za zajedničku budućnost, jer "BiH i sve države zapadnog Balkana pripadaju Europskoj uniji", prenosi N1.

– EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge povjesne tradicije kao multuetničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Europskoj uniji, stoji u Borellovom pismu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?