28. godišnjica genocida

Borell i Várhelyi o Srebrenici: Europa se sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu

Borell i Várhelyi
10.07.2023.
u 18:42

Danas, dok rat ponovno bjesni na europskom kontinentu, odlučni smo da budemo bolji u obrani mira i zaštiti životai - poruči su u zajedničkoj izjavi.

Prije 28 godina ispisana je jedna od najmračnijih stranica europske povijesti. Suosjećamo u žalosti i boli s obiteljima žrtava i preživjelih žrtava srebreničkog genocida - navodi se u izjavi visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borella i povjerenika za susjedstvo i proširenje EU Olivéra Várhelyija u povodu 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

-Europa se sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu. Danas, dok rat ponovno bjesni na europskom kontinentu, odlučni smo da budemo bolji u obrani mira i zaštiti života. I dok obilježavamo posljedice oružane agresije, Europska unija ponavlja svoju posvećenost suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Kao zemlja kandidat, budućnost Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji - poruči su u zajedničkoj izjavi.

Ističu kako se pomirenje jedino može graditi na istini, miru i pravdi. Negiranje genocida, povijesni revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca ne mogu biti tolerirani.

- Vodeći politički dužnosnici i lideri u zajednicama u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost raditi zajedno u izgradnji bolje budućnosti temeljene na dijalogu i međusobnom razumijevanju kako bi osnažili i obranili mir i dignitet ljudi za dobrobit svih generacija - zaključili su Borell i Várhelyi, priopćeno je iz Izaslanstva  EU u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije