nedostatak radne snage

Borba za zadržavanje majstora: Poslodavci povećavaju plaće građevinarcima

03.03.2019.
u 20:44

Povećanjem plaća radnicima u građevinskom sektoru, posebno odličnim majstorima, vlasnici građevinskih tvrtki nastoje riješiti nedostatak radne snage u ovoj oblasti.

To je dalo i određene rezultate tako da su zadržali dugogodišnje iskusne radnike u svojim tvrtkama. S druge strane, to je zabrinulo kupce jer će, kako najavljuju investitori, povećanje plaća građevinskim radnicima utjecati i na cijenu stambenih kvadrata, piše Blic.rs. 

S početkom nove građevinske sezone veće su plaće i radnicima u pojedinim građevinskim poduzećima. To je, kažu, praksa kako bi zadržali najkvalitetnije građevince. U posljednje dvije godine otišlo im je nekoliko radnika u inozemstvo, ali se većina vratila.

Dragana Gajić, direktorica jednog od uspješnijih građevinskih poduzeća u Bijeljini, koje trenutno gradi 7 većih objekata, kaže da problema s radnom snagom za sada nema.

- Adekvatno plaćamo radnike. Naša praksa je da na svakom početku radne sezone povećamo plaće, i to je vjerojatno jedan od razloga zašto ostaju kod nas. Trudimo se da plaće prate poskupljenje osnovnih životnih troškova - kaže Gajić.

U ovoj tvrtki već četiri godine radi Nebojša Proso na poslovima zidara, malteraša i fasadera. Njegova dnevna norma je oko 40 kvadrata. Kaže, zadovoljan je plaćom i nije razmišljao o odlasku u inozemstvo.

- Već četvrtu godinu radim u ovoj tvrtki. Posao nije lagan, ali može se solidno živjeti - kaže majstor.

Uvjetima koje ima u poduzeću zadovoljan je i Ljubinko Mićanović, koji radi kao zidar i tesar.

- Dobar majstor se sve više cijeni. Plaća je sigurna i solidna, a uplaćuju nam redovito i doprinose. Zadovoljan sam. Mladi ljudi bi se trebali okrenuti zanatima - poručuje ovaj radnik.

Pojedini vlasnici građevinskih poduzeća, ipak, smatraju da je poskupljenje stanova neizbježno. Među njima je i Milovan Lukić.

- Primio sam u posljednjih par mjeseci sedam novih radnika. Povećao sam i plaće, jer su to zahtjevi tržišta. To će vjerojatno utjecati na poskupljenje stanova u Bijeljini - kaže Lukić.

Željko Milaković iz jedne od Agencija za nekretnine kaže da je, usprkos povećanju cijena, potražnja za stanovima velika.

- Kvadrat u stanovima u izgradnji, ovisno od lokacije, prodaje se od 1.400 do 1.800 KM, dok su  stariji stanovi nešto jeftiniji, pa se mogu kupiti za 1.200 do 1.400 KM po kvadratu. Potražnja je nešto veća za malim stanovima, od 30 do 40 kvadrata. Cijena stanova je povećana, ali ne zbog povećanja plaća građevincima nego zbog strožih uvjeta, koji sada podrazumevaju da svaka zgrada mora imati parking, rampu za invalide, lift - kaže Milaković.

I na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sve je manje aktivnih tražitelja posla u građevinskoj struci. Veliko je zanimanj trećih zemalja, a građevincima su širom otvorena na temelju bilateralnih sporazuma koje je državna Agencija za rad i zapošljavanje sklopila sa značajnim brojem zemalja, Njemačkom, Austrijom, Slovenijom, Češkom i Italijom, istaknuo je rukovoditelj bijeljinskog Zavoda za zapošljavanje Siniša Kajmaković.

- Ukoliko budu investitori prilagodili primanja ovim profilima, uz reformske mjere koje poduzima Vlada RS, zakonskih akata kojima se stimulira radna snaga i odricanja poslodavaca u korist radnika, vjrujemo da će nedostatak radne snage biti prevaziđen - smatra Kajmaković.

I pored stvaranja boljih uvjeta za zaposlene u ovoj struci, građevincima i dalje nedostaju zanatlije, zidari, tesari, armirači i keramičari, koji čine važnu kariku u ovom lancu proizvodnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije