Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Boras: Ispunili smo sve zakonom propisane uvjete za djelatnike MUP-a ZHŽ-a

14. srpnja 2017. u 17:07 0 komentara 211 prikaza

Ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdravko Boras kazao je u povodu današnjeg štrajka upozorenja koji je organizirao Sindikat djelatnika MUP-a ZHŽ-a kako, od kada je imenovan na mjesto ministra, ispunjava sve zakonom propisane uvjete za djelatnike spomenutog ministarstva te da mu nije jasno koji su motivi dijela rukovodstva sindikata koji, kako kaže, bez ikakvog valjanog razloga u javnosti plasiraju neistine o njemu.

Ministar Boras kazao je u izjavi za Fenu kako samo dijelom može odgovoriti na njihove zahtjeve jer je imenovan na mjesto ministra MUP-a ZHŽ-a 4. veljače 2015. godine, dok većina sindikalnih zahtijeva seže iz ranijeg razdoblja.

Naglasio je kako mu nije jasan zahtjev Sindikata kojim se traži njegova smjena te motivi rukovodstva Sindikata kada je, kako je kazao, ispunio sve zakonom propisane uvjete za djelatnike MUP-a.

Podsjetio je kako se protiv njega od strane dijela sindikata konstantno šire neistine koje su plasiraju u javnost.  

- Uporno se od djela sindikalnih vođa plasiraju informacije u javnosti da ministar MUP-a ZHŽ-a od svog mandata ispunjava stupove crnih kronika. Želim upoznati javnost da nikada u svome životu nisam na sudu dokazivao svoju nevinost, što znači da nikada nisam osuđivan – kazao je ministar Boras, naglasivši pritom kako se tako nešto ne može reći za predsjednika spomenutog sindikata koji, kako Boras tvrdi, upravo sada na sudu dokazuje svoju nevinost jer je protiv njega podignuta optužnica za uzimanje sredstava koja su bila namijenjena za prometne kazne.

Boras je ponovio kako Sindikata djelatnika MUP-a ZHŽ ima i opravdanih zahtjeva, no da se u jednom dijelu ne slaže s načinom njihove sindikalne borbe.

Naime, ministar kaže kako podržava svaki sindikat u radu te izričito napominje da je zadaća sindikata da štiti interes uposlenika u okviru zakonom dozvoljenih sredstava, a ne da bude motiviran nekim drugim razlozima.

Kada je u pitanju uplata doprinosa za sve djelatnike MUP-a ZHŽ-a, ministar ističe kako su za vrijeme njegova mandata doprinosi uplaćivani te da je u tu svrhu za razdoblje od 1. siječnja 2015. do 12. lipnja 2017. godine  uplaćeno 10.279.869 maraka, što znači da su svi doprinosi za razdoblje 2015.-2017. uplaćeni.

Boras je napomenuo kako doprinosi za spomenute djelatnike MUP-a u ranijem razdoblju nisu redovito uplaćivani te je postavio pitanje što je Sindikat radio u tom razdoblju i zašto ranije nisu tražili svoja prava za koja smatra da su dijelom opravdana. Također, pita se te što je radila porezna uprava i ostale institucije i zašto su dozvolile da se ne uplaćuju doprinosi do 2015. godine.

Glede zahtjeva Sindikata o izjednačavanju koeficijenta djelatnika policije s drugim korisnicima županijskog proračuna, ministar je podsjetio kako je kolektivni ugovor djelatnika MUP-a ZHŽ-a donesen 1. kolovoza 2010. godine te da je prestao važiti 24. studenoga 2016.. Ocijenio je kako postoje dijelovi u kojima se razlikuju plaće namještenika, a da tu konkretno misli na čistačice u MUP-u koje nisu izjednačene s drugim proračunskim korisnicima.

Što se tiče isplate jubilarnih nagrada, Boras je kazao kako prema spomenutom kolektivnom ugovoru stoji da će se jubilarne nagrade isplaćivati za djelatnike MUP-a ako se osiguraju sredstva.

 - Moje je mišljenje da je Sindikat loše ispregovarao taj dio s poslodavcem, odnosno s Vladom. Djelatnicima MUP-a nisu isplaćivale jubilarne nagrade, no Vlada je po isteku kolektivnog ugovora u studenome 2016. godine donijela odluku da se ravnopravno isplaćuju jubilarne nagrade za sve proračunske korisnike ZHŽ-a i od tada mi redovno donosimo rješenja za sve djelatnike koji imaju pravo na jubilarne nagrade – ustvrdio je Boras.  

 Jedan od zahtjeva Sindikata je i da se izvrši isplata razlike plaće koja je smanjena od pet posto za razdoblje od svibnja 2014. godine. do travnja 2015. godine, na što je ministar podsjetio kako je Vlada 2013. godine donijela odluku o smanjenju plaća te da on na taj zahtjev ne može odgovoriti jer se to nije dogodilo za vrijeme njegova mandata.   

 Ministar je na kraju podsjetio kako je Sindikat ultimativno odbio razgovore dok im se ne ispune njihovi zahtjevi.

 - Ja mislim da treba razgovarati i pregovarati jer je to jedini način da se prevladaju problemi i da uposlenici budu zadovoljni - poručio je ministar MUP-a ZHŽ-a, kazavši kako i traženje njegove smjene također pokazuje da dio sindikata ne želi pregovarati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.