Od 8. ožujka do 31. prosinca prošle godine

Booster dozu cjepiva protiv korone u ZHŽ dobilo 737 osoba

cjepivo
Dusko Jaramaz/Pixsell
05.10.2022.
u 14:13

Kako se navodi u izvješću Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije za 2021. godinu od 8. ožujka do 31. prosinca 2021., trećom, takozvanom booster dozom cjepiva protiv koronavirusa u toj županiji je tijekom prošle godine cijepljeno 737 osoba, piše Večernji list BiH.

Koliko je bilo cjepiva

Prošle je godine u Zapadnohercegovačkoj županiji primijenjeno ukupno 18.866 doza cjepiva protiv COVID-19, od čega je 9316 osoba cijepljeno jednom dozom, a 8813 dvjema dozama. Stanovništvu ove županije tijekom prošle godine na raspolaganju je bilo više vrsta cjepiva protiv koronavirusa. Tako su oni koji su se željeli cijepiti mogli birati između cjepiva Vaxzevria, Comirnaty, Sinovac, Sinopharm i Spikevax, koja su bila distribuirana zdravstvenim ustanovama koje provode cijepljenje. Inače, u Federaciji BiH Stručno savjetodavno tijelo (SST) preporučuje davanje treće doze nakon tri mjeseca od primarnog cijepljenja dvjema dozama. Ova preporuka odnosi se na cijepljenje bilo kojim cjepivom. Za one koji su preboljeli COVID-19, a bili cijepljeni dvjema dozama vrijedi da treću primaju šest mjeseci nakon prebolijevanja. Podaci o cijepljenju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH iz prošle godine pokazuju da je do listopada 2021. godine samo 36% osoba starijih od 60 godina bilo cijepljeno prvom dozom, a potpuno cijepljeno 25%. U izvješću Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije navodi se kako ova institucija pruža usluge komercijalnog testiranja na koronavirus, i to brze antigenske testove na prisutnost koronavirusa, kao i serološke testove na prisutnost specifičnih protutijela na koronavirus. - Testiranje se provodi na imunokemijskom uređaju ICHROMA II FIA metodom. Od početka komercijalnog testiranja zaključno s 31. prosinca 2021. godine ukupno je izvršeno 3876 testiranja, od toga 2893 brzim antigenskim testom te 983 serološkim testiranjem na prisutnost specifičnih protutijela koronavirusa - navodi se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije za 2021. godinu.

Zdravstveni nadzor

Brisovi na koronavirus uzimani su od potencijalno oboljelih u higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja te od djelatnika Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a te su svakodnevno transportirani u Zavod za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. - Zaključno s 31. prosinca 2021. godine na području Zapadnohercegovačke županije uzorkovano je 27.846 brisova za detekciju koronavirusa - stoji u izvješću u kojem se navodi i kako je tijekom prošle godine na području ove županije izdano 17.266 odluka o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor, od čega je 12.594 odluke donijelo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, a gradski sanitarni inspektor iz Ljubuškog 4672 odluke o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?