Obilježena 31. godišnjica Ratne bolnice Tolisa iz koje je izrasla Županijska bolnica Orašje

Bolnica zbrinula 20.000 pacijenata i civila te spasila stotine života

storyeditor/2023-10-22/bolnica01_nak_bih_221023.jpg
23.10.2023.
u 18:00

Kroz nepune četiri godine rada kroz bolnicu su prošli veliki ljudi, ratnici, humanisti, dajući najbolje od sebe. U tim su teškim ratnim uvjetima zbrinuli blizu 20.000 pacijenata i spasili na stotine života branitelja i civila

- Spomen i zahvalnost osjećamo svake godine kada je riječ o obljetnici Ratne bolnice Tolisa, koja je utemeljena pod krovom našeg Franjevačkog samostana u Tolisi kada je gvardijan bio fra Marko Oršolić. Važno je to vrijeme u kojem je takva ustanova značila život, ulijevala duhovnu snagu jednom okruženom prostoru u blokadi. Bolnica je značila život, opstanak, ulijevala snagu. Pod ovim se krovom molilo, liječilo, rađalo, spašavani su životi, piše Večernji list BiH.

Upravo je iz podruma samostana u Tolisi i te Ratne bolnice iznikla respektabilna Županijska bolnica u Orašju - naglasio je s oltara crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi fra Perica Martinović za vrijeme mise upriličene u povodu 31. obljetnice Ratne bolnice Tolisa. Sadašnji gvardijan fra Mario Jurić također se pridružio riječima ponosa na tu ustanovu.

Misu je, uz djelatnike tadašnje Ratne bolnice, pratio i zapovjednik postrojbe Vojne ratne bolnice dr. Nenad Stuparić, anesteziolog. Nakon mise svi su zajedno obišli i prostor Franjevačkog muzeja "Vrata Bosne". Položeni su i vijenci ispred spomen-obilježja za poginule branitelje u Orašju, gdje je opijelo molio oraški župnik fra Bono Kovačević, osobito moleći za poginule i umrle liječnike i medicinsko osoblje.

Ratne slike ne blijede                              

Kroz nepune četiri godine rada kroz bolnicu su prošli veliki ljudi, ratnici, humanisti, dajući najbolje od sebe. U tim su teškim ratnim uvjetima zbrinuli blizu 20.000 pacijenata i spasili na stotine života branitelja i civila. U podrumskim je prostorijama samostana, prilagođenim za bolničke ratne uvjete, obavljeno čak 520 operacija i 2150 raznih kirurških zahvata. Svake godine na obljetnicu iz Zagreba dolazi dr. Miroslav Ratančić i, kaže nam, to je emotivan susret.

- Možda nekada zvuči kao floskula - Dani ponosa i slave, ali doista, kada dolazim ovdje, osjećam se ponosnim na sve što smo kao tim uradili. Svake godine, kada se približavam ovoj crkvi i samostanu, prisjetim se tog dolaska kada smo se u jednoj kišnoj noći trebali preseliti. Bio sam malo skeptičan, ali ovdašnji su ljudi napravili čudo, uredili sve, prilagodili za bolnicu i odmah smo mogli raditi jer nam je iste noći stigao prvi ranjenik. Ratne slike mi se vraćaju svake godine o tim prvim danima, one ne blijede, kao ni prijateljstva, to je neizbrisiv trag u životu - kazao nam je dr. Ratančić.

Čak 58 vrhunskih liječnika iz Republike Hrvatske te 153 medicinska i nemedicinska djelatnika domaćih kadrova iz Posavine prošlo je kroz Ratnu bolnicu Tolisa. Ne samo branitelje već su i civile liječili jer zapravo cijeli slobodni prostor bio je ratna zona, gdje se živjelo i radilo tik uz oraško-šamačku bojišnicu. Danas se s ponosom prisjećaju tih vremena.

- Mislim da je ova bolnica odradila jako veliki posao i činila određenu stabilnost na bojišnici jer branitelji su vjerovali bolnici. U nekim trenucima imali smo dva kirurška tima u dvije prilagođene kirurške dvorane, gdje su radili vrsni stručnjaci, domaći kadrovi, ali osobito liječnici iz Republike Hrvatske - kazao je dr. Iljo Vukić, tadašnji pomoćnik za logistiku.

Ponos i sjeta

Kata Martinović, bivša glavna medicinska sestra Ratne bolnice Tolisa, danas u mirovini naglašava kako to herojsko vrijeme nikada ne smijemo zaboraviti, ponosna što je bila dio tog hrabrog tima. I Ana Majić, danas glavna medicinska sestra Doma zdravlja u Odžaku, gdje se također nalazi dio Županijske bolnice Orašje, puna je dojmova. Prisjeća se teških dana spašavanja života, ali i lijepih trenutaka zajedništva.

- Bolnica je značila život, značila je ohrabrenje svima nama, braniteljima na crti, majkama koje su čekale svoju djecu, svima nama - kazala nam je Ana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije