Savršena kombinacija

BOLJE OD LIJENE PITE - Kolač s jabukama i orasima po receptu naših baka: Dvije kore i posebno ukusan žuti fil

Screenshot
23.11.2021.
u 07:28

Kolač s jabukama i orasima u koji ćete se zaljubiti na prvi zalogaj.

Savršena kombinacija jabuka i oraha s filom od žumanjaca. Bogat i raskošan desert baš za ove jesenjske dane. Šećer u receptu možete po želji smanjiti, ako ne volite previše slatko. Ali jedno je sigurno - kolač će vam se svidjeti, piše Stvarukusa.

Sastojci:

Kora:

8 bjelanca

8 žumanjaca

100 g šećera

100 g brašna

100 g mljevenih oraha

1 prašak za pecivo 

Sloj od jabuka:

150 g šećera

300 g jabuka

Fil:

200 g margarina

200 g šećera

5 ml esencije vanile 

50 g brašna

4 žumanjca

500 ml mleka

Sloj od oraha:

150 g šećera

150 g jezgra oraha

Priprema:

Umutite bjelanca sa šećerom, dodajte žumanjca pa umutite da se sve sjedini. Na kraju umješajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Sve sjedinite mikserom pa izlijte u pleh. Pecite 30 min. na 180 stupnjeva. Kad se kora ispekla rasecite je na pola, da dobijete 2 kruga.

Šećer propržiti da se karamelizira. Dodati očišćene jabuke koje ste isjeckali na sitne kockice. Pržiti dok ne omekšaju, a potom ih rasporedite preko kore. Poklopite drugom korom.

Za fil u šerpicu stavite šećer i žumanjca, dodajte vanilu, brašno i miješajte žlicom dok polako grijete. Postepeno dodajte mlijjeko uz stalno mješanje. Kada se ukuhalo, dodajte margarin pa umutite mikserom. Prelijte preko kore.

Propržite šećer pa dodajte jezgru oraha.Istresite smjesu na pek papur pa je malo ohladite. Zatim nožem usitnite orahe i pospite preko žutog fila. Ostavite tortu u hladnjak 2 sata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije