Vijeće ministara BiH

Bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH

09.11.2017.
u 16:28

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri financija i guverner Centralne banke BiH.

Donošenjem cjelovitog zakona želi se unaprijediti financijska stabilnost, pojačati transparentnost i izvršiti njegovo usklađivanje s odgovarajućim direktivama Europske unije. Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH te je uvedena mogućnost restruktuiranja banaka. 

Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Agencija za osiguranje depozita BiH sa sjedištem u Banjoj Luci i filijalama u ovom gradu i Sarajevu nadležna je, između ostalog, za isplatu depozita fizičkih i pravnih lica u bankama članicama u skladu s ovim zakonom, kao i za učešće u procesu restruktuiranja banaka, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije