Što se troši od lijekova i koliko su koštali Zavod

Bolesnici u HNŽ za godinu potrošili više od 90 tisuća kutija antibiotika

14.01.2019.
u 18:15

Već godinama u zdravstvenom sustavu Hercegovačko-neretvanske županije provode se intenzivne kontrole potrošnje lijekova. Ako je suditi prema podacima koje smo dobili od ZZO-a HNŽ-a, izgleda da su te kontrole urodile plodom. Naime, prema podacima koje je ova institucija dostavila Večernjem listu, tijekom 2018. godine osiguranici u spomenutoj županiji potrošili su 90.302 kutije antibiotika. To je skoro za 3000 manje nego godinu ranije, kada je u HNŽ-u potrošeno 93.015 kutija antibiotika koji se nalaze na esencijalnoj listi lijekova. - Prošle godine za ovu namjenu potrošeno je 702.956 maraka, dok smo 2017. godine za istu namjenu potrošili 745.834 marke.

Zlouporaba lijekova

Ove brojke pokazatelj su kako su kontrole urodile plodom, kako postoji određena količina antibiotika koja se trošila bez opravdanog razloga i nadamo se kako će se ovaj trend nastaviti u budućnosti - rekli su za Večernji list iz ZZO-a HNŽ-a. Oni su ranije izdali edukativne letke u kojima se govori o štetnosti uzimanja antibiotika samostalno, odnosno, bez preporuke liječnika. Nažalost, u ljekarnama se još uvijek mogu kupiti ovi lijekovi bez liječnike preporuke, što mnogi zlorabe i stvaraju dodatne probleme. - Uzimanje antibiotika bez preporuke liječnika samo može dovesti do novih zdravstvenih komplikacija kod pojedinca i stanja koja će dodatno ugroziti njegovo zdravlje. Također, ono što je jako opasno, stvara se otpornost bakterija na antibiotike, tako da oni s vremenom gube svoj učinak. Zbog svega toga u Europi godišnje imamo zabilježeno nekoliko desetaka tisuća smrtnih slučajeva, ali izgleda kako ni to nije dovoljno da bi se prekinulo s tom praksom - ističu naši sugovornici.

Dodaju kako se zalažu za promjenu načina rada u zdravstvenom sustavu te će pokušavati promijeniti zakonsku regulativu u smjeru da u budućnosti antibiotici budu dostupni samo na preporuku liječnika. - Tek tada ćemo moći reći kako smo uvelike stali na kraj zlouporabama ovih lijekova.

Promjene u sustavu

Čak i podatak koji kaže kako su stanovnici HNŽ-a samo s esencijalne liste potrošili više od 90 tisuća kutija antibiotika govori kako vjerojatno još ima prostora za smanjenje te brojke. Na tome ćemo nastaviti raditi u budućnosti, a sve u cilju da osiguranicima pružimo što kvalitetniju i učinkovitiju uslugu - zaključili su naši sugovornici. Ne treba zaboraviti kako se na ovaj način ostvaruju i određene financijske uštede te kako se u konačnici razlika sredstava može iskoristiti za proširenje esencijalne liste lijekova, kupnju više ortopedskih pomagala ili usmjeriti sredstva prema projektima koji će donijeti nove pozitivne promjene u zdravstvenom sustavu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?