dani kruha u čapljini

Bogatstvo plodova i šušur jeseni stvorili nezaboravne slike

Foto: Dušan Musa/Večernji list
1/8
20.10.2017.
u 15:54

 Krasan jesenski dan, rijeka ljudi koja se ulicama Čapljine slijevala do središnjeg gradskog trga Kralja Tomislava, gdje je sve bilo u znaku šarenila boja, žamora, nestrpljivih povika i jednog općeg šušura kakav se valjda samo u dolini Neretve može zbiti u ugođaju listopadskog bogatstva. Kratko bi se tim riječima mogao sažeti ugođaj manifestacije "Hvala ti zemljo za plodove tvoje – Dani kruha Čapljina 2017." Više stotina mališana iz dječjih vrtića, učenika osnovnih i Srednje škole, učiteljica i učitelja, roditelja, baki i teta, te brojnih Čapljinki i Čapljinaca okupilo se da bi proslavili ovu tradicionalnu manifestaciju.

  Manifestaciju su prigodnim recitacijama otvorili učenici osnovnih škola, a prigodnim riječima otvorio Đure Raguž, ravnatelj Osnovne škole "Lipanjske zore" Višići. Na manifestaciji su sudjelovali učenici: OŠ "Vladimira Pavlovića" Čapljina, OŠ "Lipanjske zore" Višići, Srednje škole Čapljina, pa Dječji vrtić Čapljina, Dječji vrtić "Betlehem" Gabela Polje, HU "Cvijet", Caritasova radionica "Betlehem", Dom za stare i iznemogle osobe Domanovići, Udruga prijatelja prirode "Močvara", Crveni križ Čapljina i Konjički klub Vranac. U obilježavanje manifestacije uključeni su bili vinari, pčelari, ribari i pekari, te ostali proizvođači domaćih proizvoda s područja općine Čapljina. Tradicionalnu manifestaciju uveličali su svojim nastupom i HKUD "Domanovići" iz Domanovića i HKUD "Zora" Struge Gorica, kao i čapljinske mažoretkinje.

  Na mnogobrojnim štandovima bili su izloženi razni plodovi zemlje, te pekarski proizvodi, slastice, voće i povrće. Srednjoškolci – kuharske struke, na licu mjesta pripremali su uštipke i druge domaće delicije, a za izlaganje starina pobrinuli su se članovi kulturno-umjetničkog društva iz Domanovića. Pod dojmom događaja dr. Smiljan Vidić, načelnik općine je kazao:

  "Cijeli trg nam je popunjen prvenstveno djecom, zato što želimo da djeca budu glavni sudionici. Kroz ovu manifestaciju želimo poručiti da je zemlja od koje živimo neobično važna, da štitimo okoliš i u konačnici da ova djeca koja su iza nas žive u čistijoj prirodi nego što mi danas živimo. Pošto ova manifestacija ima humanitarni karakter želimo poručiti svima da je puno bolje davati, odnosno da smo spremni dati i pomoći onom kome je potrebno."

  Organizator manifestacije Dani kruha koja je i ove godine okupila više tisuća posjetitelja, je općina Čapljina, ured načelnika općine. Sudionici manifestacije uručili su prigodne poklone načelniku općine Čapljina dr. Smiljanu Vidiću  koji ih je darivao novčanim poklonima. Kao i protekle i ovogodišnja manifestacija "Dani kruha Čapljina 2017." imala je humanitarni karakter. Sredstva prikupljena prodajom izloženih proizvoda, namijenjena su za pomoć u liječenju idu 18-godišnjeg Ivana Karamatića iz Višića kojem su otkazala oba bubrega, te čeka transplataciju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?